У початок

СВГ у вересні дешевшати не буде – трейдери

Також є російською мовою

Середня вартість скрапленого газу в Україні протягом тижня з 3 по 10 вересня не змінилася, і під кінець тижня склала 29 830 грн/т. Про це enkorr повідомили в Консалтинговій групі «А-95».

Трейдери відзначають, що загалом український ринок збалансований. Виняток, як і раніше, становить низка східних регіонів.

Середня вартість СВГ на умовах EXW ГНС, 10 вересня, грн/т

Регіон

Робоча

вартість

Столичний

29 300 – 29 800

Східний

29 500 – 30 000

Західний

29 700 – 30 000

Південний

29 400 – 29 800

На думку операторів ринку, вартість скрапленого газу до кінця вересня не отримає підстав для зниження. Підтримці рекордних цінників сприятиме як згаданий локальний дефіцит у східній частині країни, так і безальтернативність дорогого ресурсу, який буде постачатися до кінця місяця.

Наприклад, вхідна ціна на ресурс ТШО і «Лукойлу», прив'язаний до українського котирування Argus, сьогодні коливається на ГНС східних регіонів у межах 29 400-29 900 грн/т, що відповідає відпускній ціні.

«На цю мить ми не бачимо приводів для різкого зниження або підвищення цін, думаю, вони будуть стабільними. Оскільки ресурсу на другу половину вересня очікується небагато, його нестача може залишити ціни на поточному рівні до кінця місяця», – зазначив у коментарі enkorr керівник газового напряму «Надєжди» Станіслав Батраченко.

Ціновий орієнтир на кінець вересня-початок жовтня задають поточні пропозиції спотових партій у РФ. «Сьогодні торгується ресурс із відвантаженням у третій декаді вересня. Ціна – $740/т і вище, а це близько 29 700 грн/т на ГНС. Тобто, на початку жовтня дешевшого газу не буде», – вважає керівник однієї з гуртових структур.

З ним погоджується колега з Полтави: «Термів на всіх не вистачить, і той спот за $740-760/т купуватимуть компанії, яким потрібно забезпечувати мережі й виконувати контракти. Цей ресурс буде утримувати ціни від падіння ще на початку жовтня».

На його думку, більш дешевого газу на вересневому горизонті не передбачається, тому варто орієнтуватися на цей ціновий рівень. Зокрема, на тлі високої вартості СВГ у Середній Азії очікувати спотових постачань із Казахстану не варто. Аналогічним чином йдуть справи в Східній Європі. «Польща на голодному пайку, люди закуповують пропан на зиму для опалення, через що ціни там ростуть», – каже трейдер.

Інший оператор зазначив, що ТШО запропонував невеликі спотові партії з премією +$8/т, що на $3/т вище від умов терм-контрактів. «Незрозуміло, на що розрахунок. Тут і без премії «роснафтівський» газ дешевшим виходить доларів на 50», – міркує трейдер.

Інші джерела, як, наприклад, білоруські виробники і перевалки, також не мають якихось цікавих пропозицій.

Посилаючись на сформований ресурсно-ціновий розклад, частина опитаних трейдерів допускає і зростання до кінця вересня. «Локальний дефіцит ресурсу на сході України підтримає ціни на поточному рівні, в разі загострення ресурсної ситуації не виключається і невелике зростання», – вважає начальник відділу продажів «Західекотопа» Михайло Леонтьєв.

Оператори ринку одноголосно говорять про те, що помітного зниження цін можна очікувати після першої декади жовтня. Так, уже намітилося сезонне плавне падіння ціни на російсько-українському кордоні й зростання польського індексу.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти