У початок

СВГ у гурті змінює вектор

Також є російською мовою

Середня вартість скрапленого газу в Україні протягом тижня з 19 по 26 листопада зросла на 430 грн/т і до кінця тижня становила 32 700 грн/т. Про це enkorr повідомили в Консалтинговій групі «А-95». При цьому під кінець тижня в окремих регіонах зафіксовано відкат цін від пікових показників.

Регіон

Робоча вартість

Столичний

31 800 – 32 500

Східний

31 600 – 32 300

Західний

32 400 – 33 000

Південний

32 500 – 33 000

Падіння, що розпочалося, пов'язане зі зниженням котирувань. Так, за словами трейдерів, з 18 листопада, коли котирування досягли пікових значень, на українському кордоні газ у середньому здешевшав на $55/т, на білорусько-польському кордоні – на $116/т.

Серед чинників, що впливають на зниження ціни в короткостроковій перспективі, трейдери вказують і на очікування подальшого здешевлення нафти, а також на сезонне скорочення попиту на СВГ в Україні й Східній Європі.

З іншого боку, на ринок впливає низка чинників, що виявляють підвищуючий вплив на ціну. Зокрема невизначеність із постачаннями російського газу в Україну. Зокрема, досі не зрозумілий обсяг дозволів Мінекономіки РФ на експорт СВГ у грудні за річними й короткими контрактами. Очікується, що ясність у цьому питанні з'явиться ближче до кінця листопада. Водночас трейдери не розраховують у грудні на ресурси «Роснафти».

Однією з подій, яка може підштовхнути українських операторів до укладання контрактів зі SNEL, може стати скорочення постачань ТШО, проте точні цифри поки що невідомі.

Крім того, на тлі можливого падіння більшість трейдерів максимально скоротять закупівлі, що може призвести до локальних дефіцитів. «Через незрозумілу ситуацію з дозволами від МЕРТ законтрактованого ресурсу на грудень дуже мало. А те, що буде куплено на початку місяця, у найкращому разі приїде у другій його половині», — вважає один із трейдерів у столичному регіоні.

Утім, також поширена думка, що дефіциту вдасться уникнути, оскільки великі системні імпортери забезпечені контрактами.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти