У початок

Суд заарештував компанію «Укрнафтобуріння» Коломойського і передав її АРМА

Печерський райсуд Києва заарештував і передав в управління Національному агентству з питань виявлення, розшуку та управління корупційними активами акції видобувної компанії (ВК) «Укрнафтобуріння», яку пов’язують з Ігорем Коломойським.

Як передає «Цензор.НЕТ», про це пише журналістка Тетяна Ніколаєнко.

З її слів, ВК «Укрнафтобуріння» пов’язана з Ігорем Коломойським, Павлом Фуксом і Віталієм Хомутинніком, а також фігурує у справі про злочинне угрупування у владі, яке через Фонд держмайна заробляло на схемах на Одеському припортовому.

Проте рішенням Печерського суду від 11 квітня ВК «Укрнафтобуріння» передано на баланс АРМА. Напередодні, 7 квітня, цей актив було арештовано.

Ніколаєнко звернула увагу, що компанія входить у топ найбільш прибуткових компаній України, хоча, попри рекордно високі ціни на газ, торік зменшила чистий прибуток з 5,65 млрд грн у 2021 році до 3,77 млрд грн у 2022-му.

«Арешт відбувся в рамках розслідування кримінального провадження щодо промислової розробки найбільшого в Україні розвіданого Сахалінського родовища газу (Харківська область, Краснокутський район). Згідно з документами, службові особи ПрАТ «НАК «Надра України» (компанія), Державної служби геології та надр України не тільки дозволили кільком компаніям розробляти найцікавіші газові родовища, але й самостійно перерозподіляти прибутки», — пише журналістка.

У рішенні суду про арешт майна компанії зазначається, що у порушення пункту № 6 порядку укладення державними підприємствами, установами, організаціями, а також господарськими товариствами, у статутному капіталі яких частка держави перевищує 50%, договорів про спільну діяльність, договорів комісії, доручення та управління майном, затвердженого постановою КМУ № 296 від 11.04.2012 р., компанія відчужила частки, що належали їй у спільному частковому майні, на підставі договорів купівлі-продажу №230/12 від 15.05.2012 р., №313/12 від 11.07.2012 р. та №136/13 від 30.04.2013 р. ТОВ «Голден Деррік», вийшла зі складу учасників і внесла відповідні зміни до договорів про спільну діяльність.

««Голден деррік» була частково державною компанією, якою володіли «Надра України». Тобто, фактично через неї договори на надра отримували, так би мовити, «зрозумілі» владі люди. Першу скандальну популярність ТОВ «Голден Деррік» отримало 2011 року, протягом якого їй на позаконкурсній основі було видано більше двох десятків спеціальних дозволів на користування надрами. Такі успіхи пов'язували з лобіюванням бізнесу компанії міністром енергетики Едуардом Ставицьким і Миколою Присяжнюком», — зазначила Ніколаєнко.

До 2009 року, за даними «Ліга.NET», основним акціонером «Укрнафтобуріння» був колишній міністр екології та природних ресурсів Микола Злочевський. Наприкінці 2009 року він перепродав свою частку структурам групи «Приват» Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова, які після цієї операції сконцентрували майже 90% компанії.

«На початку 2010 року Мінекології видало «Укрнафтобурінню» нову ліцензію на розробку Сахалінського родовища, яку компанія намагалася отримати понад чотири роки. Але після перемоги Віктора Януковича Міністерство екології та Державна служба геології та надр, очолювані Злочевським і Едуардом Ставицьким, ліцензію відібрали», — зазначила журналістка.

Зі слів Ніколаєнко, після Революції Гідності у 2014 році Коломойський намагався повернути втрачене через суди. Вже у 2016-му його партнером у «Укрнафтобурінні» став колишній нардеп Віталій Хомутиннік. Також у 2017-му стало відомо, що 67% «Голден Деррік» належить офшору Hartlog Limited з орбіти власника MosCityGroup Павла Фукса.

«Власне, через зв'язки Фукса з представниками влади Порошенка «Голден Деррік» знову почала отримувати дозволи на розробку надр. У лютому 2023 року Державне бюро розслідувань (ДБР) повідомило, що спільно зі Службою безпеки України (СБУ) викрили протиправну діяльність колишніх високопосадовців, які отримували незаконні надприбутки від видобутку газу з державних надр», — нагадала вона.

«Але якщо 5 квітня суд арештував лише ТОВ «Сахалінське»; ТОВ «Сіріус-1»; ТОВ «Іст Юроуп Петролеум» Фукса і Котвіцького, то тепер руки влади дійшли і до чергового активу Коломойського. До того влада забрала його частку «Укрнафти» й можливість експлуатувати аеропорт Дніпра», — підсумувала Ніколаєнко.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти