У початок

На хорватському СПГ-терміналі Krk введуть додаткові потужності у 2025-2026 рр.

Додаткові потужності СПГ-терміналу Krk почнуть вводитися в експлуатацію з 2025 або 2026 р. після нещодавнього укладення контракту з норвежцями.

Як пише Poslovni Dnevnik, торішній проєкт збільшення потужності СПГ-терміналу Krk нарешті починає конкретизуватися завдяки укладеному контракту на постачання додаткового модуля газифікації вартістю майже 23 млн євро.

Контракт, підписаний в Омішалі президентом LNG Hrvatska (Хорватія) Хрвоєм Крхеном і директором з продажу норвезької компанії Wartsila Gas Solutions К'єлл Уве Ульштейном, передбачає новий модуль, встановлення якого майже вдвічі збільшить існуючі потужності Krk СПГ-терміналу. Завдяки цьому додатковому модулю загальна потужність газифікаційного терміналу Krk LNG зросте до 700 тис. кубічних метрів газу, що означає, що він дозволить постачати 6,1 млрд кубічних метрів газу на рік.

Залучення норвезької компанії Wartsila Gas Solutions є продовженням хорватсько-норвезької співпраці, оскільки вона також є виробником існуючої системи газифікації на борту LNG Hrvatska. Технологія залишається незмінною, тому дослідження впливу на навколишнє середовище не потрібні, що прискорить проєкт збільшення потужності СПГ-терміналу на Krk.

Планується, що виробництво модуля завершиться через 22 місяці, а встановити його мають улітку 2025 року, а додаткові потужності будуть доступні на початку 2025/2026 газового року. Підписуючи контракт, міністр економіки Давор Філіпович наголосив, що газова мережа буде готова одночасно.

Plinacro вже працює над будівництвом додаткового газопроводу («Злобін–Босилєво»), і, з його слів, роботи розпочнуться найближчим часом, а також зараз очікуються роботи на інших ділянках і з’єднаннях із сусідніми країнами. Філіпович зазначив, що уряд також розраховує на співфінансування з фондів ЄС для всіх частин цього великого проєкту.

Президент правління Plinacro Івіца Арар очікує, що газопровід «Злобін–Босільєво» буде завершено 2025 року. Уже отримано дозвіл на будівництво нового газопроводу до сусідньої Словенії, а план заходів щойно узгоджено з оператором транспортної системи в Словенії.

Очікується, що найближчими днями в Омішаль прибуде шістдесяте судно з моменту початку роботи СПГ-терміналу Крк, на якому газифіковано й доставлено до мережі понад 4,9 млрд кубометрів природного газу.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти