У початок

Суд зняв арешт з майна «БРСМ» на 1,3 млрд грн

Також є російською мовою

Деснянський районний суд м.Києва зняв арешт із банківських рахунків, а також з усього майна групи компаній «БРСМ-Нафта» на 1,27 млрд грн, який було накладено як захід забезпечення позову громадської організації «Фонд подолання наслідків Васильківської трагедії». Відповідне рішення суду винесено 12 травня 2021 року і оприлюднено в Державному реєстрі судових рішень.

Як відомо, рішенням цього ж суду від 14 вересня 2018 р. під арешт потрапило все майно групи «БРСМ», а також станції Едуарда Ставицького, які з серпня 2018 р. працюють під брендом Motto. Загалом цим рішенням заарештовано майно 55 компаній і однієї фізособи.

Відзначимо, Фонд подолання наслідків Васильківської трагедії вимагав у суді від компаній групи «БРСМ-Нафта», а також структур Едуарда Ставицького, виплати моральної компенсації за пожежу на нафтобазі «БРСМ-Нафта» в с. Крячки поряд з смт Глеваха (Київська область), що сталася 8 червня 2015 р.. Спочатку розмір вимог становив 2,1 млрд грн, але в подальшому сума скоротилася до 1,27 млрд грн.

«Від наслідків цієї пожежі постраждали жителі м. Василькова та інших населених пунктів, розташованих поблизу пожежі, які є членами позивача (громадської організації, – ek) і яким було завдано моральної шкоди в результаті цієї психотравмуючої надзвичайної ситуації», – йдеться в обґрунтуванні позову.

Тим часом, згідно з матеріалами справи, вже у 2021 р. керівник Фонду подолання наслідків Васильківської трагедії Олег Верник сам звернувся до суду з клопотанням про скасування заходів забезпечення цього позову. З аналогічними клопотаннями виступили і представники всіх заарештованих підприємств.

«З огляду на доводи в заяві представника позивача – голови громадської організації «Фонд ліквідації наслідків Васильківської трагедії» Верника О.І., суд дійшов висновку про потребу часткового скасування заходів забезпечення позову, застосованих постановою Деснянського районного суду м.Києва від 14 вересня 2018 року», – йдеться в постанові суду.

Утім, про які докази йдеться, в документі не вказано. Також варто відзначити, що розгляд справи проходив без участі представників сторін.

Накладення арешту на рахунки на нетривалий час дестабілізувало роботу «БРСМ», оскільки операційні рахунки виявилися заблокованими. Тим часом мережа змогла оперативно знайти вихід із положення.

«Фонд подолання наслідків Васильківської трагедії було створено 21 листопада 2016 р.. Він залучив до своїх лав близько 2000 чоловік із прилеглих до згорілої нафтобази населених пунктів, обіцяючи добитися виплат компенсації від «БРСМ» і виплатити до 500 тис. грн кожному. «БРСМ» назвала це рейдерством і назвала ідеологом цієї атаки юриста Павла Куфтирьова.

Фінал процесу відбувся з 2 по 7 жовтня 2020 року, коли представники фонду в супроводі судових виконавців захопили нафтобазу «БРСМ» в с.Переяславське. За даними джерел enkorr, власник компанії Андрій Біба був змушений заплатити викуп представникам фонду обсягом до $ 20 млн. Трохи пізніше стало відомо про укладення мирової угоди між «БРСМ» і фондом. Згідно з повідомленням фонду, «БРСМ» перерахувала 22 млн грн, з яких більш ніж 2000 потерпілим від аварії було виплачено по 10 тис. грн.

8 червня 2015 року на нафтобазі «БРСМ» у Васильківському районі Київської області сталася пожежа, в результаті якої загинули шість чоловік і 14 потрапили до лікарні з опіками й ознаками задухи. За даними слідства, загоряння на нафтобазі «БРСМ» відбулося в процесі виготовлення «бодяги».

У річницю цієї трагедії в Консалтинговій групі «А-95» заявили, що функціонування в Україні нелегального ринку нафтопродуктів створює передумови для рецидивів таких техногенних аварій.

«Протягом 2014-2015 років ми неодноразово повідомляли про масові постачання компонентів для виробництва паливного фальсифікату на нафтобази «БРСМ», однак належної реакції влади це не отримало. Минуло шість років, сьогодні ми знову кажемо про ці постачання, але всупереч заявам не бачимо дієвих кроків влади з ліквідації нелегального виробництва нафтопродуктів», – заявив директор «А-95» Сергій Куюн.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти