У початок

Суд остаточно повернув державі «трубу Медведчука»

Верховний Суд остаточно визнав державну власність на українську частину магістрального нафтопродуктопроводу «Самара–Західний напрямок». Про це повідомляється на телеграм-каналі Фонду держмайна України.

Як зазначається, Фонд державного майна намагався повернути цей актив у державну власність з 2011 року, йдеться у повідомленні.

Цей нафтопровід, загальновідомий як «труба Медведчука», було збудовано за часів СРСР, і після проголошення незалежності України він мав перейти у державну власність. Однак цього не сталося, і багато років ним користувалася російська компанія «транснєфтепродукт».

«2017 року НАБУ й Спеціалізована антикорупційна прокуратура розпочали розслідування обставин передачі права власності на трубопровід. За результатами розслідування Вищий антикорупційний суд заарештував актив. З 2021 року він перебуває в управлінні АТ «Укртранснафта», – зазначають у ФДМУ.

Фонд держмайна, одночасно з розслідуванням правоохоронних органів, здійснив чергову спробу повернути актив у державну власність і 2021 року подав позов до Господарського суду Житомирської області, в якому просив визнати державне право власності на трубопровід. У червні 2023 року суд став на бік ФДМУ.

«А вчора Верховний Суд не задовольнив касаційну скаргу. Таким чином Україна відстояла своє право на це майно», – підсумували у фонді.

Наразі триває реєстрація права власності держави на трубопровід.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти