У початок

Вартість скрапленого газу на Бресті різко знизилася

Також є російською мовою

Ціни контрактів на купывлю скрапленого газу на майданчику Argus open Market (АОМ) по базису daf Брест 29 березня перебували в діапазоні $330-430/т, що на $65/т нижче від індексів попереднього торгового дня. Про це enkorr повідомили учасники ринку.

«Трейдери виставили запити за $330-350 за тонну, а «Сибур» їх задовольнив», – каже один із польських трейдерів. За його словами, було продано більше 6,1 тис. т газу.

Трейдери вважають, що таким чином «Сибур» спробує вплинути на ціну СВГ для обнулення експортного мита в травні 2021 р.. Постачальник нерідко користується такою можливістю. Нагадаємо, що мито на експорт СВГ з РФ у травні буде розраховуватися на базі котирувань Argus daf Брест за період з 14 березня по 15 квітня. При середній вартості нижче за $490/т мито обнуляється. У березні 2021 р. діяла ставка мита обсягом $35,4/т для суміші і $ 28,3/т – для чистих фракцій.

У результаті зниження вартості газу на польсько-білоруському кордоні різниця з індексом Argus по українському кордоні може збільшитися до $120/т, що зробить імпорт газу в Україну через західний кордон надприбутковим. Водночас, за словами трейдерів, бази для об'єктивного розрахунку українського котирування зараз немає. «Спотових постачань у періоді немає, а якби вони були, то проходили б по $550+ за тонну. Але українське котирування вже знизилося до $505/т тільки на очікуваннях», – зазначає представник компанії-великого імпортера.

На думку аналітика Консалтингової групи «А-95» Артема Куюна, якщо польське котирування буде утримуватися на низькому рівні, це допоможе згладити ціновий стрибок, який очікується через затяжне відновлення постачань ресурсу «Роснафти» новим оператором Coral Energy. «Вже зрозуміло, що в першій половині квітня газу «Роснафти» в Україні не буде. Зниження індексу дасть змогу частково відшкодувати прогнозований дефіцит більш дешевим ресурсом. Коли в минулих роках різниця між котируваннями розтягувалася до більше $100, постачання з Польщі набували систематичного характеру», – вважає експерт.

За його словами, традиційно найдоступнішим і найдешевшим джерелом завжди були постачання з РФ, проте зараз на внутрішньому російському ринку фіксуються рекордні ціни. Так, за розрахунками українських трейдерів, постачання СВГ з РФ сьогодні могло б обійтися в більш ніж $550/т.

Нагадаємо, що до котирувань Argus прив'язано річні контракти на постачання СВГ в Україну. Так, до daf Брест прив'язано ціни газу «Роснафти», а також білоруських виробників, до daf кордон України – «Тенгизшевройлу» і «Лукойлу».

Різниця між білоруським і українським індексами – давнє гостре дискусійне питання. Логічно вартість газу в Бресті повинна бути як мінімум на $40/т нижче, ніж на українсько-російському кордоні за рахунок логістичної різниці. Через низку чинників ця логіка регулярно порушується, в результаті чого вартість на українському кордоні нерідко значно перевищує ціни на Бресті.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти