У початок

США з ЄС близькі до угоди щодо зниження енергозалежності від рф, можуть оголосити про неї у п'ятницю — ЗМІ

США з ЄС скоро можуть укласти угоду щодо скорочення залежності Європи від російських енергоресурсів, повідомляє агентство Bloomberg з посиланням на джерело, знайоме із ситуацією.

За його даними, «радник президента США з нацбезпеки Джейк Салліван сказав, що про угоду можуть оголосити вже у п'ятницю».

Угода передбачає «забезпечення постачання американського природного газу і водню для Європи». При цьому, за словами інформованого джерела, «малоймовірно, що США можуть гарантувати ЄС конкретні обсяги постачання газу». Крім того, поки що не відомо, яким чином сторони угоди виконуватимуть домовленості й чи буде погоджено ціноутворення.

Напередодні Салліван заявляв, що «одним із основних пріоритетів президента (США Джо Байдена – ред.) і європейських союзників є скорочення залежності Європи від російського газу, повна її зупинка, а також практичний план дій для досягнення цієї мети».

«У нас буде що сказати з цього питання докладніше якраз у п'ятницю», — додав Салліван.

Байден здійснює візит до Європи, де візьме участь у саміті НАТО, країн G7 і виступить перед лідерами Євросоюзу. За словами радника американського президента, основна мета поїздки Байдена – координація подальшої реакції Заходу на ситуацію в Україні. Салліван також повідомив, що Байден разом із партнерами планує оголосити про нові санкції проти РФ. «Він оголосить про спільні дії щодо зміцнення європейської енергетичної безпеки і скорочення залежності Європи від російського газу», — говорив Салліван.

Зі свого боку голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн у середу повідомила, що обговорить із Байденом постачання скрапленого природного газу із США в ЄС найближчими місяцями.

«Ми прагнемо заручитися зобов'язанням щодо додаткових постачань на дві зими», — написала вона в твіттері.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти