У початок

США вважають, що «стеля» цін на нафту з рф працює попри ріст цін

Сполучені Штати залишаються впевненими, що обмеження цін на російську нафту, встановлене «Великою сімкою», працює на скорочення доходів москви й стабілізацію енергетичних ринків, незважаючи на нещодавнє зростання цін, заявив у четвер високопоставлений чиновник Міністерства фінансів США.

Як повідомляє Reuters , виконуючий обов’язки помічника міністра економічної політики Ерік Ван Ностранд привітав обмеження ціни як успішну частину режиму багатосторонніх санкцій, запроваджених проти росії через її повномасштабне вторгнення в Україну, і сказав, що Вашингтон з партнерами працюють над тим, щоб перешкодити будь-якому ухиленню.

«Наш підхід вдарив у серце найважливішої дійної корови кремля. До війни доходи від нафти становили близько третини загального російського бюджету, але 2023 року це число впало до 25%», — сказав він у підготовленому коментарі для Лондонської конференції.

G7, Європейський Союз і Австралія в грудні минулого року запровадили обмеження на рівні $60 за барель на експорт російської сирої нафти морем у відповідь на повномасштабну війну росії проти України. Він забороняє західним компаніям надавати такі послуги, як транспортування, страхування і фінансування нафти, що продається понад обмеження.

Ван Ностранд сказав, що російські дані показують, що доходи федерального уряду від нафти були майже на 50% нижчими в першій половині 2023 року, ніж роком раніше, і російська нафта торгується зі «значним дисконтом» до нафти Brent.

З його слів, російські чиновники також скаржилися на вплив обмеження ціни, і кремль був змушений розглянути питання про підвищення податків для експортерів нафти, щоб збільшити доходи, що може послабити довгострокові перспективи нафтової галузі.

Ван Ностранд зазначив, що середня зареєстрована ціна на російський сорт Urals коливалася близько $60, що є рівнем граничної ціни, попри нещодавнє підвищення цін, а також поширені очікування, що ціна зросте в другій половині 2023 року.

Міністерство фінансів росії цього тижня повідомило, що суміш сирої нафти марки Urals у липні в середньому коштувала $64,37 за барель проти $55,28 за барель у червні.

росія скоротить експорт на 300 тис. б/д у вересні, заявив у четвер віце-прем'єр-міністр рф алєксандр новак. росія, найбільший у світі експортер нафти після Саудівської Аравії, вже пообіцяла скоротити видобуток нафти на 500 тис. б/д, або приблизно на 5%, з березня до кінця року.

Глобальна орієнтовна нафта Brent підскочила приблизно на 2% – до майже $85 за барель у четвер після того, як Саудівська Аравія продовжила добровільне скорочення видобутку на 1 млн б/д ще на місяць – до кінця вересня.

Ван Ностранд сказав, що обмеження продовжує стримувати російські доходи, водночас надаючи «покупцям, які не входять до коаліції, додаткові важелі для перемовин про зниження цін».

З його слів, будь-які інвестиції російського уряду в так званий тіньовий флот, який використовується для транспортування нафти, або у власні страхові компанії з метою продажу вище від максимальної ціни, виснажують кошти, доступні для підтримки війни в Україні.

Нафта з рф, якою торгують за межами G7, як і раніше продавалася зі значним дисконтом до нафти марки Brent, а транспортна потужність обмежувала обсяг бізнесу, який росія могла вести за межами G7, додав він.

«Країни з низьким рівнем доходу отримали вигоду від цієї стабільності, оскільки вони продовжували імпортувати російську нафту за зниженими цінами, яку G7 більше не приймає, або вигравали від загалом нижчих світових цін на нафту», — зазначив Ван Ностранд.

Проте Ван Ностранд акцентував, що Вашингтон розуміє, що ринки можуть швидко змінюватися, і росія й далі намагатиметься уникнути обмеження цін.

«Ми продовжуємо стежити за ринками нафти, і вся коаліція зосереджена на виконанні наших санкцій», — підсумував він.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти