У початок

Індійські НПЗ збільшують запаси Ural перед можливими перебоями з постачаннями

Імпорт сирої нафти Ural в Індію досяг нового максимуму в липні, оскільки індійські нафтопереробники, зокрема державні компанії збуту нафти (OMC), накопичили запаси цього сорту, побоюючись перебоїв із постачаннями в серпні й вересні, оскільки росія обмежує експорт, щоб підвищити ціни і задовольнити внутрішній попит. Про це повідомляє The Hindu Businessline.

За даними енергетичної аналітичної компанії Vortexa, минулого місяця індійські нафтопереробники імпортували близько 1,6 млн барелів на день (б/д) середньокислого сорту, що на 18% більше порівняно з червнем і на 14% вище, ніж рекорд у травні 2023 року.

Обсяги імпорту сорту Ural були близькими до об’єднаних постачань трьох інших провідних постачальників — Іраку, Саудівської Аравії й ОАЕ — 1,67 мб/д.

На державні OMC припадало 63%, або 1,21 млн б/д, загального обсягу сирої нафти, імпортованої Індією з країн колишнього Радянського Союзу в липні на рівні 1,92 млн б/д, а решта вантажів припадає на приватні нафтопереробні заводи (НПЗ).

«Оскільки росія нарощує роботу своїх НПЗ після технічного обслуговування, щоб задовольнити внутрішній попит, і скорочує видобуток сирої продукції, експорт сирої нафти з країни, очевидно, впав. Експорт російської сирої нафти в липні впав майже на 650 тис. б/д порівняно з піком, який спостерігався в квітні-травні», — сказала Businessline Серена Хуанг, керівник відділу аналізу APAC компанії Vortexa.

За її прогнозами, експорт сирої нафти може ще більше впасти, якщо росія у серпні продовжить нарощувати обсяги внутрішньої переробки.

Раніше цього року росія оголосила про скорочення на 500 тис. б/д з рівня лютого 2023 року до кінця 2023 року. Згодом у липні компанія оголосила про ще одне скорочення на 500 тис. б/д у серпні. Основна частина скорочень припаде на Urals, провідний експортний сорт росії.

Представник державного OMC сказав, що боротьба між покупцями за Ural триватиме. Збої з російськими постачаннями, особливо для Urals, очікуються щонайменше протягом наступних двох місяців. Збільшення обсягів переробки нафтопереробними підприємствами повинно компенсувати відставання в найближчі місяці.

«Індійські нафтопереробники продовжуватимуть переробляти будь-який доступний Urals. Поточна знижка становить приблизно $2-3 за барель щодо Brent, що все ще є хорошою пропозицією. Навіть якщо обмеження ціни буде порушено, Індія й росія знайдуть шляхи для продовження торгівлі. Що потрібно побачити, так це глобальне зростання цін, оскільки Brent знову на рівні $85», – пояснив чиновник.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти