У початок

США готуються заповнити стратегічний резерв нафти

Міненерго США оголосило тендер на 3 млн барелів нафти для поповнення стратегічного нафтового резерву (SPR). Заявки обсягом не менше 300 тис. барелів приймаються до 16 червня, постачання планується у серпні до сховища Big Hill у Техасі.

Попередній такий тендер було оголошено у грудні 2022 року, але згодом його було скасовано, оскільки чиновників не влаштували запропоновані постачальниками ціни.

США 2022 року використали продажі зі стратегічного резерву для зниження цін на бензин, які зросли торік слідом за нафтовими котируваннями на тлі бойових дій в Україні. Масштаб інтервенцій виявився безпрецедентним — 180 млн барелів (1 млн барелів на добу), що скоротило обсяг SPR на третину.

У повідомленні Міненерго США йдеться, що рішення про поповнення запасів продовжує «стратегію президента (Джо Байдена) після історичних продажів із SPR, покликаних розв'язати серйозні проблеми з постачаннями у світі, спричинені війною путіна в Україні.

2021 року США вдавалися до продажу нафти з SPR у відповідь на невдоволення тим, як країни ОПЕК+ нарощують видобуток. До цього США використовували резерви 2011 року під час війни у Лівії, 2003 року під час вторгнення до Іраку та 1991 року під час війни у Перській затоці.

Цього року влада США збирається закуповувати нафту в резерв за нижчою ціною, ніж продавали її 2022 року (середня ціна під час інтервенцій склала $95 за барель). При цьому Міненерго США хоче купити великі обсяги у другій половині 2023 року.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти