У початок

Споживання дизельного пального в США падає через сповільнення економіки

Згідно з урядовими даними, оприлюдненими у вівторок, торік споживання дизельного пального й інших дистилятів у США закінчилося найнижчими темпами за десятиліття у відповідь на уповільнення виробництва і вантажних перевезень.

За даними Управління енергетичної інформації США (EIA), у грудні 2022 року обсяг дистилятного мазуту, що постачається на внутрішній ринок, в середньому становив 3,7 млн барелів на день (б/д) у грудні 2022 року.

Обсяг постачених дистилятів знизився з 4,0 млн б/д того ж місяця роком раніше і став найповільнішим за рік з 2012 року.

Майже 80% дистилятів використовується у вантажних перевезеннях, виробництві й будівництві, тому споживання палива тісно пов’язане з циклом виробництва і перевезення вантажів.

Зростання як виробничої діяльності, так і споживання дистилятів досягло піку в першій половині 2021 року, коли економіка відновилася після першої хвилі пандемії.

Відтоді зростання промислового виробництва і споживання дистилятів сповільнилося, й обидва показники стали негативними в останні місяці 2022 року.

Виробнича діяльність у США скорочувалася щомісяця з листопада 2022 року по лютий 2023 року, згідно зі щомісячними опитуваннями бізнесу, проведеними Інститутом управління постачаннями (ISM).

Повільніше споживання створило певні можливості для стабілізації виснажених запасів дистиляту до кінця 2022 року.

Проте запаси на кінець року склали 119 млн барелів, що є найнижчим показником за цей період із 2000 року і до 1989 року.

Більш своєчасна, але менш вичерпна тижнева статистика показує подальше відновлення запасів у перші два місяці 2023 року.

Але запаси залишаються значно нижчими за довгострокове середнє значення, що означає, що ціни, ймовірно, знову швидко зростуть, якщо виробнича активність знову зміцниться в наступні кілька місяців.

Виробництво нафти й конденсату в США впало на 276 тис. б/д у грудні порівняно з листопадом — швидше за все, через надзвичайно холодну погоду, яка спричинила замерзання свердловин.

Найбільше скорочення спостерігалося в нижніх 48 штатах (-264 тис. б/д), але було також зниження в Мексиканській затоці (-14 тис. б/д), тоді як видобуток на Алясці залишився рівним (+2 тис. б/д).

Попри вплив поганої погоди, зростання, здається, трохи сповільнилося з листопада, оскільки ціни на нафту й темпи буріння впали.

Видобуток за останні три місяці 2022 року був лише на 634 тис. б/д (+5%) вищим, ніж за той же період наприкінці 2021 року.

Управління енергетичної інформації США прогнозує подальше сповільнення зростання до 200 тис. б/д (+2%) до четвертого кварталу 2023.

Падіння цін на нафту з другого кварталу 2022 року вже позначається на падінні кількості бурових установок і призведе до сповільнення зростання видобутку до кінця цього року.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти