У початок

Спотові ціни на СПГ в Азії залишаються на 7-місячному максимумі

Азійські спотові ціни на скраплений природний газ (СПГ) залишаються на найвищому рівні за понад сім місяців, відстежуючи зростання в Європі на тлі занепокоєння щодо перебоїв у постачанні.

За оцінками галузевих джерел, середня ціна на СПГ для доставлення у вересні у північно-східну Азію становила $12,90США за млн британських теплових одиниць (БТЕ). Це найвищий рівень із середини грудня порівняно з $12,80 за млн БТЕ минулого тижня. Про це повідомляє Reuters.

«Зростання цін в Азії минулого тижня значною мірою було підкріплено зростанням у Європі, причому попит на СПГ у північно-східній Азії залишається прохолодним, попри спекотну погоду в більшій частині регіону, зокрема у Південній Кореї, яка також стикається з кількома незапланованими збоями на ядерній АЕС», — сказав Семюел Гуд, керівник відділу ціноутворення на СПГ цінового агентства Argus.

Найближчим тижнем у Південній Кореї, Японії, а також у Пекіні й Шанхаї в Китаї прогнозується температура вище за середній показник, притаманний для цього періоду року, що може підтримувати високий попит на охолодження. Однак південно-східний Китай, де розташовано значну частину газових генеруючих потужностей, може повернутися до нормальних температур найближчими тижнями, залишаючи мало можливостей для стрибка попиту на електроенергію наприкінці літа, пояснив Гуд Саїд.

Попит на газ залишається досить високим в Азії, щоб залучити вантажі, сказав Клаас Доземан, ринковий аналітик Brainchild Commodity Intelligence, додавши, що поточні рівні цін можуть утримати чутливих до ціни покупців від спотового ринку.

Доземан зазначив, що останній прогноз погоди Ла-Ніни послабився, що може допомогти зменшити попит на газ наступної зими в Азії й Північній Америці порівняно з попередніми прогнозами.

Цього тижня в Європі ціни на газ зросли через посилення геополітичного ризику на Близькому Сході та після того, як Україна здійснила раптове вторгнення в курську область росії, звідки російський природний газ надходить в Україну.

Раніше в п’ятницю базовий місячний контракт на голландському TTF-хабі торгувався на рівні 40,25 євро, найвищому рівні з 8 грудня.

«Хоча постачання через пункт незначно змінилися, трейдери залишаються стурбовані тим, що це може вплинути на майже -40 млн куб. м газу на день, які проходять через Суджу, залишаючи стимул для деяких коригувати свої торгові позиції, щоб уникнути браку газу, що може підштовхнути ціни до різкого зростання», — сказав Argus' Good.

S&P Global Commodity Insights оцінило свій щоденний орієнтир ціни СПГ у північно-західній Європі (NWM) для вантажів, доставлених у вересні на основі франко-судна (DES), минулого тижня на рівні $12,676США/млн БТЕ (знижка на $0,15 у голландському центрі TTF).

Spark Commodities оцінила ціну в $12,717/млн БТЕ, тоді як Argus оцінила її в $12,700/млн БТЕ.

Зі слів аналітика Spark Commodities Касіма Афгана, тарифи на вантажні перевезення СПГ в Атлантичному океані вперше за місяць зросли до $75 250 на день, а в тихоокеанському регіоні сьомий тиждень поспіль – зросли до $86 750 на день.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти