У початок

ЄСПЛ відкрив провадження у справі «Амік Україна» проти росії

Європейський суд з прав людини відкрив провадження за позовом ПІІ «Амік Україна» проти російської федерації. Про це повідомляє прес-служба компанії.

Справі присвоєно назву «Company with foreign investments Amic Ukraine v. Russia» (з анг. «Підприємство з іноземними інвестиціями «АМІК Україна» проти росії»).     

«Ми вважаємо, що росію має бути притягнуто до відповідальності за всі її злочини, скоєні проти українців. Тому ПІІ «АМІК Україна» подало позов до ЄСПЛ, і ми сподіваємось, що суд підтримає наші аргументи, а також інші українські й міжнародні компанії в Україні, які здійснили такий крок», — констатував керуючий директор Amic Energy Гюнтер Майер.

Нагадаємо, що 14 січня 2023 року австрійська мережа АЗК AMIC Energy в Україні подала позов проти росії. Компанія зазначала, що ворожі дії проти мирного населення України, суверенної території, працівників ПІІ «АМІК Україна» та підприємства в цілому свідчать про грубе порушення росією статті 1 протоколу 1 до Європейської Конвенції з прав людини, яка гарантує право на мирне володіння майном. ПІІ «АМІК Україна» також звернула увагу суду на порушення росією базових принципів ООН, норм міжнародного гуманітарного права та прав людини загалом.

У результаті протиправних дій російських військ на окремих територіях Донецької, Херсонської і Запорізької областей України було розграбовано, знищено й захоплено матеріальні цінності Amic Energy в Україні. Зазначені дії країни-агресора призвели до втрати доступу до майна і неможливості його експлуатації у своїй господарській діяльності. Попередній обсяг заявлених збитків ПІІ «АМІК Україна» у позові проти росії становить понад 300 млн гривень (8,5 млн євро). Збитки від дій росії як країни-терориста зростають із кожним днем, а тому Amic Energy в Україні висуне вимоги про їх повне відшкодування на відповідному етапі провадження в ЄСПЛ.

AMIC Energy — австрійська компанія, що є власником мережі зі 470 автозаправних станцій мобільного й роздрібного обслуговування в Австрії, Латвії, Литві, Польщі й Україні зі штаб-квартирою у Відні. Станом на 2021 рік ПІІ «АМІК Україна» — одна із найбільших за обсягами реалізації мережа в Україні, що займала 7,4 % українського паливного роздрібного ринку. 

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти