У початок

SNEL зіткнулася з труднощами у продажах LPG

Також є російською мовою

Компанія SNEL Energy Ltd (раніше Socar New Energy Limited), ексклюзивний оператор з продажу нафтопродуктів «Роснафти» в Україні, розпочала перемовини щодо укладення TERM-контрактів на постачання скрапленого газу наступного року. Перемовини проходять дуже напружено і поки не принесли видимого результату, повідомили enkorr контрагенти компанії.

Попередні TERM-контракти, укладені ще з Proton Energy, закінчилися 31 жовтня 2021 р., на наступний період довгих договорів не укладено. На старті SNEL запропонувала різні диференціали в діапазоні від +$20 до +$30 до середньомісячного значення котирування Argus daf Брест. Трейдери вважали такі умови непривабливими.

«Пропозиція від них (SNEL – прим. еnkorr) така: +17 на листопад-лютий і +25 на решту місяців. Це дуже дорого. Мені невідомо, щоб хтось погодився на такі умови», — розповів один із постійних власників TERM'ів на газ «Роснафти», який побажав залишитись неназваним.

Ціни в контрактах SNEL прив'язані до котирування Argus daf Брест, тоді як більшість імпортного газу в Україні вже орієнтується на котирування Argus daf кордон України. Як правило, в зимовий період котирування на Бресті стабільно перевищують український індекс, починаючи з квітня-травня ситуація змінюється. Таким чином, власники довгих контрактів «Роснафти» здебільшого зазнають збитків у холодний сезон, проте заробляють у теплі місяці.

«Нова пропозиція ставить під питання і без того хитку економіку імпорту продукту «Роснафти», – ділиться контрагент SNEL.

Средние цены на границе по TERM-контрактам крупнейших поставщиков в январе-октябре 2021, $/т

У приватних розмовах трейдери стверджують, що проблеми перемовин також зумовлені зміною оператора, який майже незнайомий ринку.

«У Proton Energy пішло понад рік на те, щоб отримати прихильність ринку. Ймовірно, у цьому разі також знадобиться час», — каже співрозмовник enkorr.

Одним із чинників ослаблення інтересу до TERM-контрактів SNEL стало заміщення низкою контрагентів обсягів «Роснафти» газом із альтернативних джерел. Так, у західних регіонах активно розвиваються постачання зі Східної Європи, у південних – морський імпорт, а східних розширюється канал забезпечення спотовим ресурсом з РФ.

«Ми йдемо у мертвий сезон із нормальною системою забезпечення. Навіщо нам зараз щось міняти, тим більше розпочинати нову історію?» — міркує постачальник великої мережі АЗС.

Таким чином, вважають трейдери, у листопаді SNEL доведеться продавати газ в Україні на споті самостійно. За інформацією enkorr, SNEL уже вийшла з пропозицією на постачання газу в листопаді за +$25 до середньомісячного значення Argus daf Брест.

Крупнейшие импортеры LPG "Роснефти" в январе-октябре* 2021 г.

* — 24 дня

Раніше повідомлялося, що SNEL відкоригувала премії у «дизельних» договорах до кінця 2021 року.

SNEL Energy Ltd було утворено у серпні цього року шляхом перейменування компанії Socar New Energy Limited. Це стало наслідком відмови Socar від угоди з придбання української мережі АЗС Glusco. Автоматично Socar New Energy Limited переуступила новій компанії ексклюзивний контракт на постачання дизельного пального й скрапленого газу «Роснафти» в Україну. Максимальні обсяги цього договору досягали 300 тис. т дизельного пального і 40 тис. т скрапленого газу на місяць.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти