У початок

Словацький парламент відхилив оподаткування магістрального газопроводу

Як повідомляє Reuters, парламент Словаччини проголосував у п’ятницю за підтримку президентського вето на скасування податку на мережу газопроводів країни, який, зі слів оператора Eustream, зашкодить фінансуванню й може дестабілізувати ключового постачальника на тлі енергетичної кризи.

Податок, запланований на рівні 6 тис. євро за кілометр трубопроводу, або близько 126 млн євро ($134 млн) на рік, було схвалено наприкінці минулого року в рамках зусиль зі збільшення надходжень до бюджету на 2023 рік, який уже передбачає дефіцит валового внутрішнього валового доходу на 6,4%. 

У грудні Eustream повідомила, що кредитно-рейтингові агенції знизили рейтинг, оскільки потоки російського газу впали після повномасштабного вторгнення москви в Україну, і перспективи щодо решти обсягів залишаються невизначеними.

Eustream має дві облігації зі строком погашення в 2025 і 2027 роках на загальну суму 1 млрд євро, і заявила, що їй необхідно зберегти готівку для погашення.

«Ми вітаємо, що депутати парламенту дослухалися до заперечень президента. Ми вважаємо це відповідальним не лише для стратегічно важливої компанії, але й передбачуваності інвестиційного середовища Словаччини», – сказав речник Eustream Павол Кубік.

Eustream управляє мережею трубопроводів, яка переважно транспортує російський газ з України в Австрію, а також має з’єднання з Чехією, Польщею й Угорщиною.

Потоки газу зі сходу впали, оскільки Європа зменшує свою залежність від російського газу, але сполучення залишається в робочому стані та, поряд із газопроводом «Турецький потік», є основним нинішнім маршрутом для російського трубопровідного газу в Європу.

Eustream належить державі на 51%, решта — чеській компанії EP Infrastructure, що належить чеській фірмі EPH і консорціуму Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA).

Голосування в п'ятницю посилює тиск на бюджет на додаток до нижчих прогнозів податкових надходжень через уповільнення інфляції.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти