У початок

Слідом за Польщею газ стрімко дорожчає в Литві

Темпи здорожчання скрапленого газу в Польщі й Румунії сповільнилися через відсутність зростання котирувань. Утім, естафету в цінових перегонах минулого тижня прийняла Литва, яка зменшила обсяги пропозиції для українського ринку й суттєво підвищила вартість ресурсу.

Гуртові ціни на російську суміш у східних воєводствах Польщі за тиждень зросли на 50 зл/т, до 2 350-2 400 зл/т ($597-611/т). Зростання цін уповільнюється через стабілізацію котирувань на білорусько-польському кордоні й надходження в регіон газу, що постачається з заходу. Протягом тижня вартість залізничних партій російського ПБТ на білорусько-польському не змінилася й становить $450-485/т DAP Брест. За оцінками польських трейдерів, на кордонних переходах наразі залишається близько 300 вагонів зі скрапленим газом.

Ціновий діапазон пропозицій ПБТ для українського ринку минулого тижня розширився з $680-710/т до $670-725/т на умовах FCA. З урахуванням вартості транспорту до українського кордону автомобільні партії суміші здешевшали в середньому на $7/т, до $700-745/т. Зменшення цін зумовлено появою ресурсу в окремих постачальників, зокрема Bialchem Group. Наразі компанія пропонує найдешевший газ серед великих польських постачальників. Зі слів трейдерів, газовози Bialchem періодично можна побачити на завантаженні в Ризі, де буває дешевий ресурс російського походження. Компанія Barter досі не пропонує суміш на український ринок через брак вільних обсягів. Зі слів представників Unimot і Venor Polska, зростанню цін перешкоджає також помірний попит на газ в Україні. «Ціни зросли до 42 000 грн/т, але це все ще дешевше за імпортний ресурс», — зазначили в Unimot. Нагадаємо, з початку липня середня вартість скрапленого газу в гурті зросла на 3 720 грн/т, до 42 230 грн/т, що еквівалентно $756/т.

Обсяги пропозиції російського пропану в Польщі залишаються обмеженими. Минулого тижня автомобільні партії продукту на сході країни пропонувалися за 2 900-3 150 зл/т ($738-802/т), це на 25 зл/т дорожче порівняно з початком липня. Зі слів представників польських компаній обмежені постачання газу з росії сприяли зростанню попиту на морський пропан. «Нарешті постачання газу з Гданська стають прибутковими», — зазначив великий імпортер пропану в Польщу. На тлі підвищеного інтересу до неросійського ресурсу й зростання котирувань у північно-західній Європі гуртові партії пропану в Гданську здорожчали на $15-20/т, до $760-780/т. З урахуванням вартості доставляння в Малашевичі американський газ коштуватиме 3 150-3 250 зл/т.

На балтійських терміналах ціни на автомобільні партії газу за тиждень зросли на $50-55/т, до $733-755/т. Литовський виробник Orlen Lietuva на цей тиждень підняв ціни на $50/т і водночас зменшив обсяги пропозиції. Зі слів учасників ринку, великим клієнтам задовольнили лише 50% їхніх замовлень. «Мені на наступний тиждень обсяги зрізали взагалі до нуля», — повідомив український імпортер, який купує кілька машин орленівського газу щотижня. На доступність ресурсу в Балтиці також впливають польські компанії, які останнім часом активно вигрібають дешевий газ із литовських і латвійських терміналів.

Ціни на залізничні партії цього тижня не зазнали суттєвих змін. На умовах DAP Ізов/Ягодин суміш у вагонах пропонувалася в діапазоні $745-780/т. Пропозицій ПБТ на закарпатських базисах цього тижня не було. Один із трейдерів повідомив, що в нього з’явиться близько 1,5-2 тис. тонн продукту ближче до кінця липня, який пропонуватиметься на угорсько-українському кордоні.

У Румунії ціни на скраплений газ минулого тижня не змінилися попри бажання компаній їх підвищити. Автомобільні партії ПБТ у Галаці пропонуються за $690-695/т, у Мангалії — за $650-660/т. Покупці газу з Румунії повідомляють, що днями в Галац і Мангалію морем надходитиме лише пропан. Це означає, що румунські постачальники можуть на якийсь час обмежити пропозицію суміші. «Так, певні проблеми з бутаном наразі є, але ми їх розв'язуємо», — сказали в румунській компанії. Водночас на півдні України суміш є, кажуть учасники ринку. На початку липня на дунайські термінали прибуло 4 вантажі з пропаном, бутаном і ПБТ.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти