У початок

Продажі газу російського «новатеку» в ІІ кварталі скоротилися

російський експортер СПГ «новатек» повідомив про зниження продажів природного газу, включаючи СПГ, на 2,6% у ІІ кварталі цього року.

Як повідомляє LNG Prime, у попередньому звіті «новатеку», опублікованому 15 липня, йдеться про те, що продажі природного газу компанії досягли 17,83 млрд кубометрів протягом квітня-червня.

У першому півріччі продажі газу «новатеком» упали на 3,3% в річному обчисленні – до 39,30 млрд кубометрів.

Компанія не розбивала продажі окремо на трубопровідний газ і СПГ, як було в попередніх трьох квартальних звітах.

«новатек» повідомив про зростання продажів СПГ на 47,3% у ІІ кварталі минулого року – до 3,24 млрд кубометрів, тоді як у І кварталі обсяги СПГ «новатеку» зросли на 60%, до 2,97 млрд кубометрів.

Протягом 2023 року продажі газу «новатеком» зросли на 2,7%, до 78,63 млрд кубометрів.

Згідно з даними компанії, видобуток газу «новатеком» у ІІ кварталі цього року досяг 20,60 млрд кубометрів, що на 1,2% більше порівняно з 20,35 млрд кубометрів торік.

Видобуток газу зріс на 1,2%, до 41,73 млрд кубометрів, у першій половині цього року.

Крім того, загальний видобуток вуглеводнів компанії зріс на 2,8% – до 163,3 млн барелів нафтового еквівалента (б.н.е.) у ІІ кварталі, тоді як у першій половині цього року він зріс на 2,7% – до 330,7 млн б.н.е..

Наразі «новатек» експортує СПГ через свій завод «ямал СПГ» потужністю 17,4 млн тонн на рік і середній завод у висоцьку з паспортною потужністю 660 тис. тонн.

Фірма також будує завод Arctic LNG 2 потужністю 19,8 млн тонн на рік і торік у серпні завершила встановлення першої з трьох ліній, які обслуговуватимуть проєкт.

Згідно з повідомленнями в росії, «новатек» почав виробництво СПГ з цього блоку в грудні, але він не відвантажує СПГ з проєкту через санкції США і ЄС й відсутність суден.

Перший GBS, або поїзд, має потужність близько 6,6 млн тонн на рік, як і два інших блоки, які будуються.

Ресурсною базою проєкту «Arctic LNG 2» є родовище «утрєннєє», розташоване на півострові Гидан в ЯНАО, приблизно за 70 км від проєкту «новатек» «ямал СПГ» через Обську затоку.

«новатек» – оператор СПГ-проєкту з 60% акцій, TotalEnergies володіє 10% акцій, а китайські CNPC і CNOOC мають по 10%.

Japan Arctic LNG, консорціум Mitsui & Co і Jogmec, також володіє 10-відсотковою часткою в проєкті.

У січні TotalEnergies ініціювала форс-мажорний процес на проєкті Arctic LNG 2, яким оперує «новатек» у росії через санкції.

У березні 2022 року TotalEnergies заявила, що більше не буде надавати капітал і реєструвати підтверджені запаси для проєкту Arctic LNG 2 через невизначеність, створену технологічними й фінансовими санкціями щодо здатності вести розробку.

Після цього TotalEnergies списала свої 19,4% акцій «новатеку» і відкликала представників компанії з його ради директорів.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти