У початок

Сланцевий сектор США перестає зростати на тлі низьких цін на енергоносії – ЗМІ

Американські компанії, які видобувають нафту і газ на сланцевих родовищах, перестали нарощувати активність через порівняно низькі ціни на сировину і збільшені витрати. Про це, як повідомляє «Інтерфакс-Україна», пише Financial Times з посиланням на різні статдані.

Так, індекс ділової активності в сланцевому секторі, що відстежується Федеральним резервним банком Далласа, вказав на нульове зростання у другому кварталі – це найгірший показник із 2020 року. Фінінститут відповідає за ключовий нафтовидобувний регіон у США, у ньому працюють близько 150 нафтогазових компаній.

Тим часом опублікований у п'ятницю щотижневий звіт Baker Hughes вказав на скорочення кількості діючих видобувних установок у США за підсумками восьмого тижня поспіль, до 682 одиниць. За шість місяців показник упав більш як на 100 одиниць.

Ціни на природний газ у США зараз перебувають нижче за позначку $3 за 1 млн британських теплових одиниць (BTU), хоча рік тому котирування перевищували $6. Нафта марки Brent торгується близько $74 за барель, знизившись за останній рік більше ніж на третину. За оцінками HSBC, у середньому нафтовидобувні компанії цього року будуть беззбитковими за ціни $66 за барель.

Тим часом обсяги видобутку нафти в Сполучених Штатах зростають головним чином за рахунок активного освоєння Пермського басейну і можуть досягти історичного максимуму в поточному році, за прогнозами Міненерго США. Однак FT зазначає, що зростання, що спостерігається, є наслідком рішень, прийнятих компаніями кілька місяців тому, коли ціни на енергоносії були вищими, і це зростання може виявитися короткостроковим.

Тиск на сектор також надають витрати, що зросли за час рекордної інфляції. «Витрати на все різко зросли, тоді як ціни (на енергоносії - ред.) залишаються низькими», – зазначив один з керівників компаній, які взяли участь в опитуванні ФРБ Далласа.

Крім того, експерти вказують на зниження продуктивності свердловин на низці родовищ, включаючи Bakken і Eagle Ford, які раніше багато в чому забезпечували зростання видобутку в країні.

Аналітики зазначають, що активність у нафтогазовому секторі США може повернутися, якщо ціни зростуть у другому півріччі, проте з урахуванням очікуваної рецесії такий сценарій досить сумнівний.

«Ми не знаємо, чого очікувати, – зазначив респондент опитування ФРБ Далласа. – Максимуми були надто високими, а мінімуми – надто низькими».

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти