У початок

Скорочення видобутку нафти свідчать про міцну роботу росії й Саудівської Аравії

російсько-саудівська нафтова співпраця все ще розвивається в рамках альянсу ОПЕК+, який зробить «усе необхідне» для підтримки ринку. Про це з посиланням на заяву міністра енергетики Саудівської Аравії принца Абдулазіза бін Салмана, яку він озвучив на конференції у Відні в середу, 5 липня, повідомляє Reuters.

ОПЕК+, група, що складається з Організації країн-експортерів нафти та її союзників, включаючи росію, яка викачує близько 40% світової нафти, скорочує видобуток нафти з листопада через різке падіння цін.

Саудівська Аравія з росією, найбільші у світі експортери нафти, у понеділок скоротили постачання нафти, намагаючись підвищити ціни.

Проте цей крок лише ненадовго підняв ринок. У середу базові ф’ючерси на Brent майже не змінилися й перебували на рівні $76,3 за барель станом на 14:40 за Грінвічем, залишаючись нижче від $80-100 за барель, які потрібні більшості країн ОПЕК, щоб збалансувати свої бюджети.

ОПЕК заявляє, що не має цільової ціни і прагне мати збалансований ринок нафти, щоб відповідати інтересам як споживачів, так і виробників.

Сполучені Штати, найбільший виробник нафти поза ОПЕК+, неодноразово закликали групу збільшити видобуток, щоб допомогти світовій економіці, й критикували співпрацю Саудівської Аравії з росією після повномасштабного вторгнення москви в Україну.

Але Ер-Ріяд неодноразово відкидав заклики США, і принц Абдулазіз заявив у середу, що нові спільні скорочення видобутку нафти, узгоджені росією й Саудівською Аравією цього тижня, знову довели, що скептики помиляються.

«Частиною того, що ми зробили (у понеділок – ред.) за допомогою наших колег із росії, також було прагнення пом'якшити цинічну сторону глядачів щодо того, що відбувається між Саудівською Аравією й росією з цього конкретного питання», – сказав принц Абдулазіз.

«Це досить показово бачити, як ми в понеділок виходимо з нашим продовженням (скорочення видобутку нафти)... але і з підтвердженням російської сторони», — сказав він на зустрічі генеральних директорів нафтової промисловості з міністрами ОПЕК і союзників, відомих як міжнародний семінар ОПЕК.

ОПЕК закрила доступ для журналістів Reuters, Bloomberg і Wall Street Journal для висвітлення події, яка частково транслювалася онлайн.

Після закінчення трансляції принц Абдулазіз сказав семінару, що ОПЕК+ зробить «усе необхідне», щоб підтримати ринок, повідомляє джерело, яке було присутнім на зустрічі.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти