У початок

Скорочення видобутку нафти призведе до зменшення виробництва СВГ на Близькому Сході

Рішення коаліції ОПЕК та інших виробників нафти на початку квітня про продовження скорочення видобутку приблизно на 1,16 млн барелів на добу (б/д), за прогнозами, спричинить втрату видобутку скрапленого газу на 1,6 млн  тонн на рік або щомісячне падіння приблизно на три VLGC, якщо скорочення буде повністю досягнуто, заявили аналітики S&P Global Commodity Insights.

Відповідно до звіту S&P Global, це стало зниженням приблизно на 8% порівняно з 452 відвантаженнями VLGC, зареєстрованими 2022 року в Саудівській Аравії, ОАЕ й Кувейті.

Три головні виробники Близького Сходу разом експортували приблизно 24 млн тонн скрапленого газу (в основному порівну пропану і бутану) минулого року за допомогою 675 суден. Близько 84% від загального обсягу експорту було відвантажено у VLGC, кожен вантаж обсягом близько 44 тис. тонн, тоді як решту було піднято суднами меншого й середнього розміру.

Прогнозується, що видобуток нафти ОПЕК+ у травні-грудні впаде приблизно на 1 млн б/д, причому найбільше падіння відбулося в Саудівській Аравії, ОАЕ, Іраку й Кувейті.

Скраплений газ, побічний продукт розвідки, сприйнятливий до видобутку сирої нафти з Близького Сходу. Скраплений газ на основі попутного газу становить понад 75% від загального обсягу виробництва СВГ у Саудівській Аравії, ОАЕ й Кувейті.

Збільшення або зменшення видобутку нафти на 1 млн б/д призведе до зміни видобутку скрапленого газу в Саудівській Аравії на 2,1 млн тонн на рік; аналітики S&P Global заявили, що добровільне скорочення виробництва може призвести до втрати виробництва скрапленого газу на 1,6 млн тонн на рік.

Деякі ринкові джерела, з якими зв’язалося S&P Global, погодилися з цими оцінками, очікуючи, що імпорт знизиться приблизно на два-три вантажі обсягом VLGC на місяць, якщо скорочення буде повністю реалізовано. Це базується на розрахунках того, скільки виробники виробляють і скільки експортують.

Оскільки більшість членів ОПЕК+ видобуває менше від своїх квот, реальне зниження може бути меншим, ніж було оголошено, кажуть джерела.

Зі слів аналітиків S&P Global, на газопереробні заводи надходить як попутний газ, отриманий при видобутку нафти, так і несупутній газ, отриманий при видобутку газу. У випадку Саудівської Аравії й ОАЕ майже 87% і 52% видобутку скрапленого газу, відповідно, походять із попутного газу, який надходить із видобутком сирої нафти, що впливає на виробництво скрапленого газу в регіоні.

Навпаки, аналітики S&P Global повідомили, що 97% скрапленого газу, виробленого в Катарі, що не є членом альянсу, походить від видобутку несупутнього газу.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти