У початок

Шукаю машину: через високий попит на бензовози перевізники підвищують тарифи

З початку жовтня вартість перевезення імпортних нафтопродуктів на основних маршрутах зросла на 20-50%, повідомили enkorr учасники ринку.

Зростання тривалості кругового рейсу у 2-3 рази призвело до того, що компанії змушені залучати більшу кількість бензовозів для організації вчасного вивозу нафтопродуктів із зарубіжних напрямків. Закономірним наслідком цього стало підвищення транспортних тарифів компаніями-перевізниками.

«На маршруті Малашевичі-Ягодин ціна на перевезення була €750-900 за бензовоз. Зараз не хочуть їхати навіть за €1100, та й за €1200 дуже важко знайти», — каже трейдер, що продає дизпальне на заході України.

Круговий рейс бензовоза при перевезенні дизпального або бензину з балтійського напрямку обійдеться на €40-50/т дорожче порівняно з вересневими розцінками, тобто зростання вартості транспорту за неповний місяць складає 20-25%. Як зазначають у компаніях, у деяких перевізників ставки зросли більш суттєво. «Вартість перевезення йде вгору через черги, тому що машини роблять удвічі менше рейсів. За місяць зростання десь у півтора раза», — каже трейдер із Києва.

«Нормативна вартість оренди бензовоза складає десь 2 500 грн/добу, тому якщо машина стоїть на кордоні 8-9 днів, то кінцева вартість фрахту зростає», — каже власник мережі Prime Дмитро Льоушкін.

Водночас інші компанії повідомляють, що поки не відчули зростання вартості перевезень. «Для нас у жовтні тарифи залишилися без змін», — повідомив представник мережі АЗС, яка забезпечується паливом із польського напрямку.

Окрім черг на кордоні, на збільшення вартості перевезень також впливає здорожчання палива в країні. З початку вересня ціни на дизпальне на колонках зросли в середньому на 3 грн/л, що впливає на собівартість транспортних послуг.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти