У початок

росія наростила морські постачання нафти

У період з 15 по 22 жовтня обсяги морських постачань російської нафти збільшилися на 20 тис. барелів на добу (б/д) порівняно з показником попереднього тижня і досягли рівня 3,53 млн б/д. Про це повідомляє Bloomberg із посиланням на власні дані щодо відстеження руху танкерів.

Це спричинило нарощування менш волатильного чотиритижневого значення до 3,5 млн б/д — максимального показника з червня 2023 року. Таких високих результатів аналітики не фіксували протягом чотирьох місяців. Досягнута в другій половині жовтня планка перевищила середній щоденний показник останніх двох місяців на 610 тис. барелів.

У середині жовтня експерти зазначили нарощування відвантаження нафти з балтійського й далекосхідного портів. При цьому обсяги постачань із Чорноморського регіону за цей час, навпаки, продемонстрували зниження. Наразі сумарний експорт російської нафти, що доставляється водним шляхом, приблизно на 85 тис. б/д поступається середньодобовому значенню, встановленому у квітні-червні 2023 року.

Раніше аналітики Міжнародного енергетичного агентства (МЕА) спрогнозували досягнення глобального пікового попиту на нафту на кінець цього десятиліття. Згідно з розрахунками експертів, до кінця 2020-х років світова спільнота споживатиме до 102 млн барелів нафти на день, а на середину сторіччя обсяги знизяться до 97 млн барелів. При цьому різке зниження торкнеться інших викопних видів палива, включаючи природний газ і вугілля.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти