У початок

Shell з ExxonMobil хочуть продати за мільйон доларів велике газове СП в Європі – ЗМІ

Англо-голландська Shell і американська ExxonMobil розпочали продаж спільного підприємства (СП) NAM, що є оператором газового родовища Гронінген у Нідерландах, розраховуючи виручити від операції понад мільярд доларів, пише агентство «Рейтер» із посиланням на документ і джерела в галузі.

«Shell і Exxon Mobil виставили на продаж одне з найбільших і найстаріших підприємств з видобутку природного газу в Європі», – пише агентство. Два джерела в промисловості зазначають, що компанії можуть отримати понад мільярд доларів від продажу NAM у Нідерландах. Вартість активів СП може змінюватись у діапазоні 1-1,5 млрд доларів, зазначають джерела.

Нещодавно Shell і Exxon розпочали процес продажу шельфових газових активів NAM, які включають низку родовищ і приблизно 20 морських платформ, а також мережу трубопроводів і три переробні заводи, повідомило агентство. Активи зокрема включають частки NAM у трьох газопереробних заводах терміналу Den Helder і частки у кількох трубопровідних мережах, уточнюється у матеріалі. Разом із цим СП володіє кількома активами з вичерпаним терміном служби, які вимагають значних додаткових витрат на демонтаж і очищення після їх закриття, зазначили джерела.

Морські й наземні активи NAM, виставлені на продаж, виробляли близько 2,4 млн кубометрів природного газу на день 2021 року, й видобуток може бути збільшено до 2,8 млн кубометрів газу на добу за подальших інвестицій, ідеться в документі.

Родовище Гронінген було відкрито 1959 року, і з 1963 р. NAM веде там видобуток природного газу. Видобуток на ньому знижується з 2014 року, оскільки виробництво обмежене у зв'язку з указом уряду закрити родовище через сейсмічні ризики.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти