У початок

Shell долучили до справи щодо націоналізації активів Худайнатова

Shell Overseas Investments B.V. стала третьою особою у судовій справі за позовом Міністерства юстиції про стягнення у дохід держави активів підсанкційного російського бізнесмена Едуарда Худайнатова.

Про це свідчить ухвала Вищого антикорупційного суду від 16 жовтня 2023 року.

«Залучити до участі у справі третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору, на стороні відповідача компанію Shell Overseas Investments B.V.», — йдеться в ухвалі.

Таким чином суд задовольнив клопотання представників ТОВ «Альянс Холдинг», ТОВ «Інвест-Регіон», Cicerone Holding B.V. й Bogstone Holding B.V, які також у справі проходять як треті особи.

Згідно з заявою цих компаній, Shell Overseas Investments B.V. належить 97,44% акцій компанії Cicerone Holding B.V., яка, в свою чергу, є власником 99,9999% Bogstone Holding B.V.

Зазначається, що ці дві компанії є засновниками ТОВ «Альянс Холдинг» (володіє мережею Shell в Україні) — Cicerone Holding B.V. належить  99,9999% підприємства, Bogstone Holding B.V — 0,0001%.

При цьому, за інформацією Міністерства юстиції, яку озвучили у суді, 49% акцій Cicerone Holding B.V. володіє російський бізнесмен Едуард Худайнатов через низку офшорних компаній.

«Отже, ОСОБА_1 (Худайнатов — ред.) здійснює права, тотожні праву розпорядження стосовно 49% статутного капіталу ТОВ «Альянс Холдинг», — йдеться у матеріалах справи з посиланням на інформацію Мін'юсту.

Разом з цим, за твердженням представників третьої особи, насправді ж компанія Shell Overseas Investments B.V. є власником 97,44% компанії Cicerone Holding B.V..

«Враховуючи це, суд доходить висновку, що рішення у цій справі може вплинути на їхні права, свободи, інтереси або обов`язки. А тому слід залучити до участі у справі третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача Shell Overseas Investments B.V.», — мотивував суд своє рішення.

Також слід зазначити, що ще однією ухвалою від 10 жовтня Вищий антикорупційний суду задовольнив заяву Міністерства юстиції України про забезпечення позову і заборонив державним реєстраторам вчинення реєстраційних дій, зокрема реєстрацію правочинів щодо відчуження, передачі у володіння і користування третім особам щодо об`єктів нерухомого майна, які належать ТОВ «НК «Альянс-Україна», ТОВ «Альянс-Україна», ТОВ «Рентойл»,ТОВ «Альянс ойл Україна».

Позивач стверджує, що Худайнатов через низку інших осіб контролює фінансово-господарську діяльність ТОВ «Альянс Холдинг» і ТОВ «Інвест-Регіон», а також може розпоряджатися часткою у статутному капіталі ТОВ «НК Альянс-Україна» обсягом 100%.

Як повідомлялося, 4 жовтня Міністерство юстиції подало позов про стягнення в дохід держави активів російського олігарха, власника Незалежної нафтогазової компанії і колишнього заступника голови правління, члена ради директорів ПАТ «НК «роснєфть» Едуарда Худайнатова.

Нагадаємо, ТОВ «Альянс Холдинг» — власник мережі Shell в Україні (131 АЗС). Компанію було створено 2008 року як спільне підприємство між Shell (51%) і «Альянс Ойл Україна» (49%). Згідно з акціонерною угодою, Shell взяла на себе управління мережею, а «Альянс Ойл Україна» — ексклюзивне забезпечення мережі нафтопродуктами. За наявними даними, 2022 року Shell ініціювала викуп акцій партнера.

Згідно з даними YouControl, наразі 100% «Альянс Холдинг» володіє «Цицерон Холдинг Б.В.» (Нідерланди).

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти