У початок

Shebel хоче випускати на 150 тис. т бензинів у рік більше (фото)

Також є російською мовою

На Шебелинському газопереробному заводі найближчим часом планується розпочати будівництво установки ізомеризації з гідроочищенням бензинової фракції для підвищення випуску бензинів з високим октановим числом. Про це під час прес-туру для журналістів енергетичних видань повідомив директор Шебелинського ГПЗ Юрій Роговий.

«Це дасть змогу підприємству наростити випуск високооктанових бензинів на 150 тис. тонн у рік, – поділився він найближчими планами розвитку Шебелинського ВПГКН ПАТ «Укргазвидобування», показуючи журналістам майданчик, де, згідно з проєктом, має розпочатися будівництво установки ізомеризації.

При проведенні обчислень, потрібних для розроблення технічного завдання (ТЗ) для проєкту, фахівці УГВ вирахували, що в процесі перероблення на ШГПЗ виробляються достатні обсяги водню для експлуатації установки ізомеризації, додав він.

Як повідомили enkorr в «Укргазвидобуванні», планована потужність установки ізомеризації щодо сировини становить 150 тис. т на рік, з гідроочищення – 100 тис. т. На установці буде використано каталізатор компанії Honeywell UOP. На даному етапі, каже Юрій Роговий, ГПЗ може переробляти близько 500 тис. т сировини за рік. Проєктна потужність установки первинної переробки ГФУ-1 – 600 тис. т/рік. Приріст бензинів буде забезпечено за рахунок повного перероблення безолвмісної фракції і майже всього продукту установки риформінгу – максимальний прогнозований надлишок риформату до 2 тис. т. Нині ж ці продукти реалізуються «Укргазвидобуванням» за експортними контрактами.

«Ми зараз перебуваємо на етапі написання ТЗ для тендеру з будівництва установки ізомеризації на ШГПЗ. Проєкт уже отримав позитивну оцінку в інвесткомітеті, – зазначає директор Шебелинського ГПЗ. – Наступним етапом буде тендер на укладення контракту на інжиніринг. І третій тендер – на укладення контракту на будівельно-монтажні роботи».

Орієнтовні терміни проведення першого тендеру, повідомили в УГВ, – серпень-грудень 2022 р., другого – серпень-грудень 23 р. і третього – серпень-грудень 24 р.. За попередніми прогнозами, на реалізацію проєкту з моменту підписання договору закладено 2 роки.

Прогнозована вартість його реалізації – понад 1 млрд 37 млн ​​грн (без ПДВ).

Фото Олександри Єршової

Довідка enkorr

Ізомеризація бензинових фракцій передбачає перетворення низькооктанових фракцій нафти з використанням каталізаторів на високооктановий комерційний бензин. Цей процес дає змогу зменшити вміст ароматичних вуглеводнів при збереженні високого октанового числа.

Установка ізомеризації дає змогу вилучати зі складу бензинів низькооктанові легкі фракції, виробляючи ізомеризат, який, у свою чергу, дозволяє збільшити вихід автомобільних бензинів із нафти, що переробляється, з підвищеним октановим числом, з одночасним зменшенням вмісту ароматичних вуглеводнів, бензолу і олефінів.

Шебелинський ГПЗ (Шебелинське ВПГКН) – основний нафтопереробний актив АТ «Укргазвидобування» і один із двох нині діючих в Україні нафтопереробних підприємств.

Завод починає свою історію з 1960 року. У 2014-2018 роках відбулася наймасштабніша за останні 20 років модернізація підприємства, яка дала змогу випускати продукцію, що відповідає найвищим сучасним стандартам якості.

З 2018 року продукція Шебелинського ГПЗ реалізується на ринку під брендом Shebel.

Гуртова реалізація нафтопродуктів відбувається винятково через електронні біржові торги, в роздріб – через партнерські мережі АЗС і через власну мережу з 20 АЗС у Харківській області.

Загальний обсяг переробки Шебелинського НПЗ у 2020 році склав 446 тис. тонн сировини. Понад 90% сировини, що надходить на переробку, – власного видобутку. Обсяг випуску готової продукції для споживачів склав 140 тис. тонн бензинів, 75 тис. тонн дизпального, 144 тис. тонн скрапленого газу.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти