У початок

Щедріше за «БРСМ»: збитки Мotto від продажу автогазу перевищують 1,8 грн/л

Також є російською мовою

З урахуванням усіх знижок за програмою лояльності й окремих акційних пропозицій прибутковість торгівлі скрапленим газом мережі Мotto коливається в межах від 5 коп./л прибутку до 1,88 грн/л збитку. Про це свідчить аналіз, проведений аналітиком «Консалтингової групи «А-95» Артемом Куюном, опублікований на сторінці LPG Ukraine в мережі Facebook.

Експерт зазначає, що станом на 12 квітня вартість LPG на Мotto становить 15,48-15,98 грн/л. При цьому середня гуртова ціна ресурсу з 1 по 9 квітня – 24 660 грн/т. При цьому з урахуванням ще 250 грн/т витрат на доставку і 1,2 грн/л витрат на реалізацію ринкова закупівельна ціна ресурсу досягає 14,65 грн/л.

«Здавалося б, 0,8-1,33 грн на літрі – відмінний зазор. Однак потрібно відняти дисконти, а вони у Мotto дуже щедрі (див. фото)! За скромної заправки (89 літрів на місяць) – 78 копійок на літрі, ще 40 копійок за каву чи хот-дог, і просто так у квітні-травні – ще 20 коп. (див. фото). Разом 1,38 грн знижка, а це від 5 копійок прибутку до -58 копійок збитку... А з максимальною знижкою (1,68 грн) – мінус 88 копійок!» – зазначає аналітик «А-95», прикладаючи до публікації скріншоти з інформацією про акції Мotto в квітні-травні.

«А тепер давайте порахуємо маржу в Дніпрі, де Мotto на пару з «БРСМ» щосереди та щоп'ятниці скидають ЩЕ ГРИВНЮ зі стели... МІНУС 1,88 грн, друзі!» – підсумував експерт.

Як повідомляв enkorr, у п'ятницю, 9 квітня, Мotto знизила ціну газу на своїх станціях на 1 грн/л в Дніпропетровській області, до 14,78 грн/л. За даними enkorr, ця акція, до якої іноді приєднується «БРСМ-Нафта», також відбувається в середу. Таким чином мережі відповідають на акцію місцевої мережі «Нефтек», яка по середах надає покупцям дисконт на скраплений газ обсягом 1 грн/л.

Раніше в своїй авторській колонці «Історія одного чека, або Куди витікають «паливні» податки» Артем Куюн провів аналіз вартості автогазу в мережі «БРСМ-Нафта». Розрахунки експерта, які застосовні до багатьох мереж сегмента дискаунтерів, показали, що компанія продає ресурс на 5-7 копійок нижче за його собівартість. Робота в мінус, на думку А.Куюна, може свідчити про податкові «скрутки», метою яких є зменшення податкового зобов'язання зі сплати ПДВ, нарахованого з продажу одного товару, завдяки податковому кредиту, отриманому при купівлі іншого.

За даними «Консалтингової групи «А-95», втрати державного бюджету від нелегального обігу нафтопродуктів у 2020 році становили близько 19 млрд грн, з яких 15 млрд грн. припадає на оптимізацію ПДВ і податку на прибуток.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти