У початок

Серед винятків, які дають змогу росії обходити санкції, – природний газ і нафта

Санкції, запроваджені Єврокомісію у відповідь на агресію з боку росії й білорусі, дають змогу цим країнам продовжити торгувати з Євросоюзом.

Передусім ідеться про наказ залишити з 16 квітня територію ЄС усім зареєстрованим у росії й білорусі вантажівкам, який містить багато винятків. І саме ці лазівки у санкціях дозволяють рф повернутись до звичної торгівлі з ЄС, повідомляє Міністерство інфраструктури України.

Перелік цих убивчих для України винятків наводить УНІАН, з посиланням на сайт міністерства. Так, передовсім ідеться про «1) природний газ і нафту, включно з продуктами нафтопереробки, а також титан, алюміній, мідь, нікель, паладій і залізну руду».

У цій «компанії», зазначають у міністерстві, також «фармацевтична, медична, сільськогосподарська й харчова продукція, включно з пшеницею та добривами, й гуманітарні вантажі».

Мінінфраструктури вказує, що окремо передбачено змогу робити винятки «для російських компаній у вивезенні й передачі культурних цінностей, наданих у тимчасове користування».

У міністерстві назвали такі санкції непослідовними і нагадали, що через агресію росії й білорусі страждає не лише українська економіка, а й країни ЄС.

«Наразі ті вантажі, які не можуть вивозитися з українських портів, будуть постачатися в ЄС автомобільним і залізничним транспортом. Витрати на побудову нових логістичних маршрутів становитимуть мільярди… Щоб прийняти ці вантажі, країни-члени ЄС мають підготувати свою інфраструктуру складів, митних пунктів, роботи санітарних служб тощо», – пояснюють у МІУ.

Там також нагадали, що запровадження п’ятого пакету санкцій Єврокомісії відбулося на тлі масових вбивств цивільних українців в Бучі та інших містах, але вжиті напівзаходи залишають змогу для ЄС продовжувати вести звичний бізнес з агресором.

 

 

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти