У початок

СБУ проводить обшук у Коломойського у справі «Укртатнафти» і «Укрнафти» (оновлено)

Служба безпеки України й Бюро економічної безпеки проводять обшук удома в олігарха Валерія Коломойського. Про це «Українській правді» повідомив співрозмовник в правоохоронних органах. 

Зазначається, що розслідування стосується махінацій навколо «Укртатнафти» й «Укрнафти».

За інформацією джерела, йдеться про розтрату нафтопродуктів на 40 млрд гривень і ухилення від сплати митних платежів на величезні суми.

Пізніше в Службі безпеки підтвердили, що викрили масштабні схеми привласнення 40 млрд грн колишнім менеджментом ПАТ «Укрнафта» і ПАТ «Укртатнафта».

«Встановлено, що протиправні механізми було поєднано з ухиленням від сплати податків і легалізацією коштів, здобутих злочинним шляхом», – ідеться у повідомленні.

Зазначається, що наразі у межах кримінальних проваджень документуються 10 епізодів злочинної діяльності. Зокрема це виведення великих партій нафтопродуктів на афілійовані компанії, ухилення ними від сплати податків, створення безнадійної заборгованості нафтопереробного і нафтовидобувного заводів, що «призвело до знецінення й зниження вартості їхніх активів».

За даними слідства, така злочинна діяльність здійснювалася в інтересах фактичних власників і бенефіціарів компаній.

Наголошується, що в межах слідчих дій СБУ спільно з Бюро економічної безпеки провела низку обшуків. Вони здійснювалися за місцем проживання фактичних власників і топменеджменту фінансово-промислової групи, до якої входять ці компанії, а також за адресами ймовірного зберігання нафтопродуктів у різних регіонах України.

За результатами слідчих дій топменеджменту ПАТ «Укртатнафта» оголошено про підозри у вчинені кримінальних правопорушень.  

Нагадаємо, у жовтні 2022 року Ігор Коломойський приїжджав у київський офіс Національного антикорупційного бюро на допит.

У середині вересня детективи НАБУ провели обшук у Коломойського вдома на курорті Буковель. Правоохоронці вилучили документи, гаджет, а також скачали його вміст. Сам бізнесмен заявив, що про це «не чув». Обшук стосувався провадження про заволодіння майном і коштами компанії «Укрнафта» на майже 13 млрд грн 2015 року.

Крім того, на початку вересня антикорупційні органи оголосили підозри в цій справі колишнім менеджерам «Укрнафти». Коломойський наразі не має статусу підозрюваного.

Як повідомляв enkorr, 7 листопада Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку ухвалила рішення про примусове відчуження у власність держави акцій ПАТ «Укрнафта» і ПАТ «Укртатнафта».

Після цього у ПАТ «Укрнафта» і ПАТ «Укртатнафта» було змінено склад наглядових рад. Пізніше стало відомо, що «Укрнафту» й «Укртатнафту» очолив Сергій Корецький.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти