У початок

PKN Orlen планує інвестувати в ядерну енергетику

PKN Orlen, польська державна нафтогазова компанія, має амбітні плани побудувати 76 малих модульних (ядерних – PAP) реакторів (SMR) у Польщі до 2038 року, заявив генеральний директор компанії. Про це повідомляє видання The First News.

Про це Даніель Обайтек заявив на прес-конференції у вівторок після підписання протоколу про наміри співпраці між «Орленом» і кількома польськими університетами щодо створення досліджень ядерної енергетики.

Він зазначив, що для забезпечення енергетичної безпеки Польщі необхідно змінити енергетичний сектор і створити енергетичний баланс.

«У нас є амбітний план, — сказав Обайтек журналістам, — перший SMR буде побудовано 2028 року... а до 2038 року... 76 SMR у 26 місцях».

Він додав, що інформацію про можливі місця розташування реакторів буде представлено в першій половині цього року.

Зі слів Обайтека, інвестиція коштуватиме «десятки мільярдів євро» і стане найбільшою енергетичною інвестицією не лише в Польщі, а й у Європі.

Посилаючись на угоду, підписану у вівторок, він сказав, що партнерство з польськими університетами важливе, оскільки «ми не можемо думати лише про активи, ми також повинні думати про людський капітал».

«Ми повинні покладатися на польські університети, які мають досвід. Деякі з них можуть реактивувати цей досвід, деякі повинні будувати його заново, але у нас є для цього час», — зазначив Обайтек.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти