У початок

Саудівська Аравія збільшила закупівлі дешевого мазуту з росії – Reuters

Саудівська Аравія, найбільший у світі експортер нафти, у другому кварталі цього року більш ніж удвічі збільшила імпорт російського мазуту для своїх електростанцій на тлі літнього піку споживання електроенергії, щоб вивільнити власну нафту для експорту.

Про це повідомляє Reuters із посиланням на дані системи відстеження суден Refinitiv Eikon і нафтотрейдерів.

Дані Refinitiv Eikon свідчать, що Саудівська Аравія імпортувала 647 тисяч тонн (48 тис. барелів на добу) мазуту з росії у квітні-червні цього року, тоді як за аналогічний період торік – 320 тис. тонн. За весь 2021 рік Саудівська Аравія імпортувала 1,05 млн тонн російського мазуту.

Саудівська Аравія протягом кількох років імпортує російський мазут, щоб зменшити потребу в переробці власної нафти для виробництва електроенергії, яку королівство може продати на міжнародних ринках за вищими цінами. Країна поступово заміщує виробництво електроенергії з використанням мазуту на спалювання газу, однак досі потребує для цього близько 600 тис. барелів мазуту на добу (б/д) в літні місяці й 300 тис. б/д в зимові місяці, свідчать дані Ініціативи даних об’єднаних організацій (JODI).

За даними трейдерів, Саудівська Аравія збільшила імпорт російського мазуту через близькосхідний нафтовий центр «Фуджейра» в Об’єднаних Арабських Еміратах.

Фуджейра вже отримала 1,17 млн тонн російського мазуту цього року, згідно з даними відстеження суден, порівняно з 0,9 млн тонн за той же період торік.

Додатково 0,9 млн тонн може бути доставлено до Фуджейри в липні, довівши загальний обсяг до 2,1 млн тонн цього року, що більше, ніж за весь 2021 рік (1,64 млн тонн).

Значна частина мазуту в Фуджейрі продається там же як паливо для кораблів, але частину спрямовують у сусідні країни, зокрема й у Саудівську Аравію.

Reuters зауважує, що після запровадження міжнародних санкцій через вторгнення в Україну росія продавала паливо за зниженими цінами. Однак збільшення експорту російського мазуту в Саудівську Аравію свідчить про виклик, з яким стикається президент США Джо Байден у намаганні ізолювати росію й скоротити її доходи від експорту енергії.

Адже тоді коли багато країн заборонили або не заохочували закупівлю нафти з росії, Китай, Індія й окремі африканські й близькосхідні країни збільшили імпорт. 

 

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти