У початок

Саудівська Аравія може знизити жовтневі ціни на нафту для Азії

Очікується, що провідний експортер нафти Саудівська Аравія знизить ціни на більшість сортів сирої нафти, які вона продає в Азію, у жовтні після того, як минулого місяця в Дубаї впав базовий показник на Близькому Сході, повідомили 2 вересня джерела Reuters у галузі.

Очікується, що жовтнева офіційна ціна продажу (OSP) флагманської нафти марки Arab Light впаде від 50 до 70 центів за барель, повідомили три з п’яти джерел нафтоперероблення в опитуванні Reuters, щоб відстежити подібну тенденцію для цінових спредів у Дубаї минулого місяця.

Таке зниження ціни також відображатиме низьку маржу нафтоперероблення, особливо в Китаї, де млявий сектор виробництва й приватної власності скорочують попит на паливо, повідомили джерела.

«Загалом маржа нині погана, а в Китаї — ще гірша», — сказало одне з джерел, додавши, що вересень, який зазвичай є найкращим місяцем для попиту на нафту, може розчарувати цього року.

Пропозиція ОПЕК+ також має зрости з жовтня, оскільки вісім членів групи планують збільшити видобуток на 180 тис. барелів на день (б/д) наступного місяця, як частину плану розпочати згортання свого останнього рівня скорочення видобутку на 2,2 млн б/д, зберігаючи інші скорочення до кінця 2025 року.

Однак ще двоє респондентів очікують, що OSP Arab Light за жовтень залишиться незначним. Зі слів одного з них, частково це сталося через те, що базовий показник Дубая зміцнився в останній тиждень торгівлі минулого місяця.

Для більш важких сортів — Arab Medium і Arab Heavy — троє з п'яти респондентів очікують зниження цін у жовтні менш ніж на 50 центів завдяки значному попиту на мазут, а решта двоє очікують зниження цін на 60-80 центів за барель. Саудівська сира нафта OSP зазвичай випускається приблизно п’ятого числа кожного місяця і встановлює тенденцію для цін в Ірані, Кувейті й Іраку, впливаючи на близько 9 млн б/д сирої нафти, що прямує в Азію.

Державний нафтовий гігант Saudi Aramco встановлює ціни на нафту на основі рекомендацій клієнтів і після розрахунку зміни вартості своєї нафти за останній місяць на основі видобутку і цін на продукцію.

Офіційні особи Saudi Aramco згідно з політикою не коментують щомісячні OSP королівства.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти