У початок

Саудівська Аравія може підвищити травневі ціни на сиру нафту для Азії

Найбільший експортер нафти Саудівська Аравія може підвищити офіційну ціну продажу (OSP) на флагманську легку нафту Arab Light у травні після того, як контрольні показники Близького Сходу зміцнилися минулого місяця, повідомили джерела в галузі.

Відповідно до опитування агентства Reuters, проведеного шістьма джерелами нафтопереробки, травневі ціни OSP на нафту Arab Light можуть зрости на 20-30 центів за барель з квітня.

Згідно з даними Reuters, очікування підвищення цін з’явилося після того, як структура беквордації на дубайські еталонні марки знизилася на 33 центи за барель у березні порівняно з лютим. Коли ринок перебуває у відсталому стані, швидкі ціни вищі, ніж у наступні місяці, що означає обмежену пропозицію.

Травень OSP для Arab Extra Light може зрости на 30-50 центів за барель на тлі вищих премій за аналогічну за якістю нафту Murban з Абу-Дабі, сказав один із респондентів.

Згідно з даними Reuters, середня премія за травневі ф’ючерси ICE Murban на свопи Dubai зросла на 58 центів, до $1,73 за барель минулого місяця завдяки високому попиту в Азії.

Очікується, що обмеження пропозиції середніх і важких сортів через технічне обслуговування нафтових родовищ у Саудівській Аравії, скорочення видобутку ОПЕК+ і зростання внутрішнього споживання в кількох країнах-виробниках Близького Сходу сприятиме травневим OSP для Arab Medium і Arab Heavy Саудівської Аравії, повідомили джерела.

Втрати азійських нафтопереробників від мазуту з високим вмістом сірки також скоротилися, підтримуючи ціни на саудівську нафту, яка дає значну частину залишків. Саудівська сира нафта OSP зазвичай випускається приблизно п’ятого числа кожного місяця і встановлює тенденцію для цін в Ірані, Кувейті й Іраку, впливаючи на близько 9 млн барелів на день (б/д) сирої нафти, що прямує в Азію.

Державний нафтовий гігант Saudi Aramco встановлює ціни на нафту на основі рекомендацій клієнтів і після розрахунку зміни вартості своєї нафти за останній місяць на основі видобутку й цін на продукцію.

Офіційні особи Saudi Aramco згідно з політикою не коментують щомісячні OSP королівства.

 

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти