У початок

Saudi Aramco у січні 2024 р. постачить повний обсяг нафти на деякі НПЗ Північної Азії

Saudi Aramco повідомила щонайменше трьох покупців із Північної Азії про постачання повного контрактного обсягу сирої нафти в січні 2024 року, повідомили Reuters джерела, обізнані з цим питанням.

Найбільший експортер нафти оголосив на початку грудня, що він продовжує добровільне скорочення на 1 млн барелів на день (б/д) у першому кварталі 2024 року в рамках зусиль групи ОПЕК+ із захисту цін на нафту.

Але оскільки офіційні ціни Саудівської Аравії на нафту в Азії в січні були набагато вищими, ніж ринкові очікування, деякі нафтопереробні підприємства в Китаї, найбільшому покупці саудівської сирої нафти, попросили зменшити постачання, сказали джерела на умовах анонімності, оскільки вони не були уповноважені говорити публічно.

Китайські нафтопереробники призначили близько 40 млн барелів для січневого завантаження порівняно з приблизно 46 млн барелів у грудні, повідомили торгові джерела.

Ціни на іншу сиру нафту такої якості порівняно з цінами на саудівські сорти набагато нижчі.

Спотові надбавки на сиру оманську нафту з середнім кислим вмістом і мурбанську нафту зі слабким кислим вмістом становили в середньому близько $0,5-0,6 за барель порівняно з дубайськими котируваннями цього місяця, що є найнижчим рівнем майже за три роки.

Незважаючи на високі ціни в Саудівській Аравії, нафтопереробники в інших країнах Північної Азії не вимагали нижчої номінації, зазначають джерела.

«Я вважаю, що у багатьох є намір зменшити обсяги постачань. Але нам нелегко це зробити. Ми повинні підтримувати хороші відносини з Саудівською Аравією через занепокоєння енергетичною безпекою», — сказав трейдер одного з японських нафтопереробних підприємств.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти