У початок

Saudi Aramco отримала другий за величиною прибуток на стрибку цін на нафту – Bloomberg

Саудівська фірма отримала чистий прибуток у $42 млрд, дивіденди залишилися без змін. При цьому коефіцієнт залучення капіталу компанії стає від’ємним із покращенням умов, повідомляє Bloomberg. 

Saudi Aramco повідомила про свій другий за величиною прибуток завдяки різкому зростанню цін на нафту і газ, хоча її нафтопереробний і хімічний бізнес постраждав від падіння маржі й глобального економічного спаду.

Компанія залишила свої дивіденди — найбільші у світі — незмінними на рівні $18,8 млрд у третьому кварталі попри те, що генерувала рекордний вільний грошовий потік обсягом $45 млрд. Коефіцієнт залучення капіталу, показник співвідношення чистого боргу до власного капіталу, став негативним уперше з початку 2020 року, що підкреслює різке покращення умов ведення бізнесу для Aramco з початку пандемії коронавірусу.

Чистий прибуток Aramco у третьому кварталі склав $42,4 млрд. Це менше порівняно з рекордним прибутком у $48 млрд у період з квітня по червень, але зросло приблизно на 40% порівняно з минулим роком.

Ціни на нафту знизилися з березневих максимумів за 14 років, оскільки зростання інфляції й жорсткість монетарної політики центрального банку уповільнюють світову економіку. Проте цього року ф’ючерси на Brent все ще зросли більш ніж на 20% і торгуються близько $94 за барель.

«Хоча на світові ціни на сиру нафту в цей період вплинула тривала економічна невизначеність, наша довгострокова позиція полягає в тому, що попит на нафту зростатиме до кінця десятиліття», — сказав у заяві головний виконавчий директор компанії Амін Нассер.

Підрозділ найбільшої в світі нафтової компанії, що займається роздобутим капіталом, має високі показники, отримавши прибуток до сплати податків обсягом $78 млрд. Підрозділ, що відповідає за нафтопереробку, хімічні речовини й дистрибуцію палива, отримав збиток до оподаткування обсягом $1,1 млрд порівняно з прибутком обсягом майже $4 млрд роком раніше.

«Цей результат значною мірою було зумовлено втратами від переоцінки запасів», оскільки ціни на нафтопродукти впали, заявили в Aramco. Sabic, хімічна компанія, що на 70% належить Aramco, оголосила про різке падіння прибутку в неділю на тлі зниження попиту на продукцію від фарб до пластмас.

Насер, генеральний директор, сказав, що Aramco буде винятком із «глобального недоінвестування в наш сектор» і що вона продовжуватиме збільшувати видобуток як нафти, так і газу.

Компанія отримала вигоду від ОПЕК+ — альянсу з 23 країн на чолі з Саудівською Аравією і росією, — збільшивши видобуток цього року. У вересні Aramco накачувала $11 млн барелів сирої нафти на день, що близько до рекорду.

ОПЕК+ скорочує видобуток із цього місяця, заявляючи, що їй необхідно протистояти ослабленню попиту на енергоносії у великих економіках. Проте Aramco все ще, ймовірно, матиме найвищий рівень видобутку сирої нафти цього року. 

Компанія витрачає мільярди доларів, щоб збільшити свою максимальну потужність до 13 млрд барелів на день (б/д) до 2027 року з 12 млн сьогодні. Він також хоче збільшити видобуток природного газу більш ніж на 50% до 2030 року.

Попри труднощі останніх місяців, компанія продовжить розширювати свій бізнес.

Цього року Aramco купила частку в польському нафтопереробному заводі й заявила, що інвестує в нафтопереробний і нафтохімічний комплекс у Китаї потужністю 300 тис. б/д. У серпні вона придбала підрозділ мастил і хімікатів компанії Valvoline Inc., що базується в Кентуккі, за $2,65 млрд.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти