У початок

ЄС розглядає змогу обмежити ціни на російське дизпальне на рівні $100/бар.

Європейський Союз висуває план обмеження ціни на російський дизель до $100 за барель — рівень, який може допомогти запобігти найгіршим наслідкам заборони на імпорт палива, яку блок накладе на москву всього через 10 днів, пише Bloomberg.

Виконавчий орган ЄС розглядає рівень ліміту після того, як країни «Великої сімки» запропонували діапазон цін, частково ґрунтується на існуючому ліміті російської сирої нафти. Очікується, що пороги будуть застосовуватися з 5 лютого, коли ЄС заборонить майже весь імпорт російських нафтопродуктів як покарання за повномасштабне вторгнення країни в Україну.

ЄС і G-7 хочуть запровадити обмеження на російський експорт у треті країни, компанії яких зможуть отримати доступ до ключових західних послуг лише в тому разі, якщо вони відповідатимуть певним вимогам. Ліміт на рівні $100 за барель буде застосовуватися до таких продуктів, як дизельне пальне, які продаються з надбавкою до сирої нафти, кажуть джерела, знайомі з цим питанням. З їхніх слів, для пільгових товарів, таких як мазут, буде встановлено нижчий поріг, на рівні $45. Цифри ще можуть змінитися під час перемовин між державами-членами.

У перемовинах потрібно збалансувати дві конкуруючі цілі: обмежити російський дохід і запобігти стрибкам цін або дефіциту ключових продуктів на світовому ринку. ЄС повинен буде погодити одноголосно рівні граничних цін, які G-7 потім має затвердити.

Дипломати ЄС почнуть більш офіційно обговорювати рівні цін у п'ятницю, і очікується, що гарячі перемовини триватимуть протягом наступних кількох днів, коли група країн прагне запровадити жорсткіші обмеження на доходи росії від експорту нафти й посилити ширші санкції ЄС проти москви.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти