У початок

Страйки зривають постачання пального у Франції

Протести проти планів французького уряду підвищити пенсійний вік мали слабкий вплив на енергетичний сектор у четвер, у перший день 48-годинних страйків, знизивши виробництво гідроенергії й обмеживши постачання деяких нафтопереробних заводів, повідомляє Reuters.

За даними оператора EDF, постачання електроенергії з ядерного реактора Belleville 1 скоротилося на 1 гігават (ГВт) через страйк. Постачання гідроенергії не вплинуло після падіння на 1,7 ГВт раніше, показали дані.

Це порівнюється з різким падінням виробництва електроенергії під час загальнонаціонального дня страйків 19 січня, коли виробництво впало приблизно на 6,6 ГВт, біля 10% від загального обсягу в країні, що змусило Францію імпортувати електроенергію у сусідів.

Спотові ціни на електроенергію в п'ятницю дещо зросли, оскільки очікуване падіння попиту й збільшення пропозиції вітру компенсували деяку невизначеність, пов'язану з дводенним закликом профспілок до виходу з роботи.

На нафтопереробних заводах участь у страйках також зменшилася, хоча постачання були частково зірвані.

Опитування Elabe для BFM показало, що 72% французів виступають проти пенсійної реформи. Поки рано говорити, хто переможе у протистоянні між профспілками й урядом. Понад мільйон людей пройшли маршем містами Франції 19 січня, підтримуючи позицію профспілок. Другий загальнонаціональний день страйку в усіх секторах заплановано на 31 січня.

В енергетичному секторі профспілки раніше заявляли, що очікують посилення протестів 6 лютого, коли заплановано початок і, можливо, продовження 72-годинного страйку.

Тим часом уряд, який не має абсолютної більшості в парламенті, все ще не впевнений, що отримає всі голоси, необхідні для просування пенсійної реформи від консервативної партії Les Republicains.

Інше питання полягає в тому, як довго і як часто працівники можуть дозволити собі страйк в умовах кризи здешевлення життя, викликаної інфляцією. «Нафтовики проти цієї (пенсійної) реформи, але вони не хочуть бути на передовій», — сказав представник профспілки CGT Exxonmobil.

«Мета полягає в тому, щоб продовжити тиск на уряд і заохотити працівників з інших секторів до мобілізації... (але) на наших підприємствах не планується нічого вражаючого, немає добре організованих пікетів чи блокувань», — додав представник профспілки.

Представник компанії Esso, двома французькими нафтопереробними заводами якої керує ExxonMobil, сказав, що на Fos призупинено лише операції із завантаження вантажівок, а все інше працює нормально.

Представник профспілки додав, що виробництво на заводі в Порт-Джеромі зазнало незначного впливу.

TotalEnergies також повідомила, що постачання пального було порушено на її об’єктах у Ла-Меді, Донге й Нормандії, але додала, що продовжує стежити за забезпеченням АЗС. У компанії зазначили, що її нафтопереробний завод у Фейзіні не постраждав.

Проте страйк на заводі в Дюнкерку припинився, і очікується, що постачання відновляться.

Представник профспілки CGT TotalEnergies підрахував, що близько 60% членів профспілки страйкували в четвер на всіх підприємствах, порівняно з принаймні 70% минулого тижня.

Поки що протести не мали значного впливу на гуртові європейські ціни на нафтопродукти, оскільки ринок чекає, чи буде скорочено виробництво нафтопереробних заводів.

Будь-які збої у виробництві дизельного пального в Європі підвищать ціни, особливо напередодні заборони ЄС на імпорт нафтопродуктів з росії, основного постачальника на континент, яка стартує з 5 лютого.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти