У початок

Нафта дорожчає на оптимізмі щодо перспектив попиту

Ціни на нафту зростають у п'ятницю на оптимізмі щодо перспектив попиту завдяки сигналам збільшення споживання енергоносіїв у Китаї і даним про слабше, ніж очікувалося, уповільнення темпів зростання ВВП США.

Trafigura Group, один із найбільших сировинних трейдерів у світі, бачить «великий потенціал зростання» для нафтового ринку, відзначаючи вивільнення відкладеного попиту вслід за зняттям карантинних обмежень у Китаї.

Вартість березневих ф'ючерсів на сорт Brent на лондонській біржі ICE Futures на 8:15 за київським часом у п'ятницю становить $87,83 за барель, що на $0,36 (0,41%) вище за ціну на закриття попередньої сесії. За підсумками торгів у четвер ці контракти здорожчали на $1,35 (1,6%), до $87,47 за барель.

Ціна ф'ючерсів на нафту WTI на березень на електронних торгах Нью-Йоркської товарної біржі (NYMEX) збільшилася на цей час на $0,33 (0,41%), до $81,34 за барель. На час закриття попередніх торгів вартість цих контрактів збільшилася на $0,86 (1,1%), до $81,01 за барель.

Статдані із США, опубліковані у четвер, показали, що американська економіка залишається гнучкою, незважаючи на суттєве посилення грошово-кредитної політики Федеральною резервною системою (ФРС).

Згідно з попередніми даними Міністерства торгівлі, ВВП у четвертому кварталі збільшився на 2,9% у перерахунку на річні темпи після підйому на 3,2% у попередньому кварталі. Консенсус-прогноз аналітиків, який наводить Trading Economics, передбачав ослаблення економічного зростання до 2,6%.

Проте суттєвіше ослаблення темпів економічного зростання в Штатах може статися раніше, ніж очікують інвестори, попереджає Кріс Грізанті, який відповідає за стратегію на фондовому ринку в MAI Capital Management.

«Ключовими темами для нафтового ринку цього року будуть ситуація в Китаї й зниження постачань із росії поряд з очікуваннями економічного спаду, – зазначає аналітик RHB Investment Bank Bhd Шон Лім, думку якого наводить Bloomberg. – За нашими прогнозами, середня ціна на Brent у першому кварталі становитиме близько $85 за барель».

Напередодні агентство повідомило з посиланням на джерела, що влада ЄС розглядає можливість введення «стелі» цін на дизельне пальне, що постачається з росії, на рівні $100 за барель.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти