У початок

ЄС погодився продовжити обмеження ціни на газ для Іспанії до кінця року

Міністр енергетики та навколишнього середовища Іспанії Тереза Рібера оголосила, що ЄС погодився продовжити обмеження ціни на природний газ в Іспанії й Португалії до 31 грудня 2023 року.

Як повідомляє The Local, Рібера оголосила про угоду у вівторок, 28 березня, після прибуття до Бельгії для участі в зустрічі міністрів енергетики ЄС, але підтвердила, що угоду ще має бути схвалено Кабінетом міністрів Іспанії й Брюсселем.

«Це інструмент, який дозволить нам продовжувати захищати іспанських і португальських споживачів до кінця року», — сказала Рібера.

Рібера також акцентувала, що будуть деякі «коригування» ціни, яка досі збільшувалася на 5 євро на місяць, а тепер збільшуватиметься приблизно на 2 євро на місяць. «Крива, за якою цей показник збільшується щомісяця, стає довшою й більш плавною», — зазначила міністр. 

По суті, це означає, що угода дозволяє продовжити обмеження цін на газ у середньому від 55 до 65 євро за мегават-годину.

Однак вона додала, що якщо природний газ залишиться за нинішньою ціною, механізм, ймовірно, не запрацює, хоча в разі потреби він дозволить зберегти «розумну» вартість, щоб не бути «залежними» від ціни.

Так званий іберійський механізм було запроваджено в Іспанії й Португалії після того, як дві країни досягли угоди з Єврокомісією навесні 2022 року.

План дозволяє субсидувати витрати електростанцій, що працюють на викопному паливі, щоб знизити стрімкі ціни на електроенергію, які вплинули на Іспанію й багато інших країн ЄС.

Термін дії механізму мав закінчитися 31 травня, але тепер його, ймовірно, буде продовжено ще на сім місяців.

На початку року Рібера заявляла, що уряд Іспанії хоче продовжити обмеження цін до кінця 2024 року і встановити його на рівні 45 або 50 євро за мегават-годину.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти