У початок

Ріст імпорту російської нафти Індією робить торгівлю рупією марною — Bloomberg

Любов Індії до дешевої російської нафти збільшує дефіцит торгівлі з Москвою, а жертвою став їхній широко рекламований план торгівлі рупією, пише Bloomberg.

Розрив між їхнім експортом та імпортом зростає, і це робить механізм оплати в місцевій валюті марним, на умовах анонімності повідомили джерела, знайомі з цим питанням, оскільки обговорення є приватними. З їхніх слів, платіж не було розпочато, оскільки російські банки не хочуть накопичення надлишку рупій.

Згідно з даними Міністерства торгівлі, імпорт Нью-Делі з росії за вісім місяців до листопада майже в 16 разів перевищив обсяг постачань до країни. Повномасштабна війна росії проти України, яка призвела до санкцій під проводом США, породила ідею торгівлі рупією, оскільки Індія збільшила закупівлі дешевої нафти з москви, щоб стримати зростаючий рахунок за імпорт на тлі високих цін на сировину. Механізм працював як шаблон для розроблення схожих домовленостей з іншими країнами, такими як Маврикій і Шрі-Ланка.

Повільний прогрес у торгівлі рупією з росією може посилити тиск на місцеву валюту, яка за останні 12 місяців впала найбільше щодо долара серед азіатських валют, що розвиваються. Індія робить ставку на інтернаціоналізацію рупії, щоб зменшити попит на долар і зробити свою економіку менш вразливою до глобальних потрясінь після того, як дефіцит поточного рахунку, найширшого показника торгівлі товарами й послугами, збільшився до рекорду в липні-вересні.

Офіційні особи двох країн зустрілися минулого місяця, щоб обговорити шляхи збільшення експорту до росії в таких сферах, як електроніка, щоб можна було повернути механізм торгівлі рупією, поки трейдери обмірковують інші шляхи розрахунків.

Резервний банк Індії оголосив про план дозволити розрахунки при міжнародній торгівлі в рупіях у липні. Через сім місяців механізм здебільшого обмежується розрахунками за імпорт військової техніки, зазначають джерела.

Оплата в рублях також є проблемою, оскільки немає фіксованого обмінного курсу для валюти, сказав керівник Bharat Petroleum Corp. Ltd., який не захотів називати свого імені, додавши, що нафтопереробники воліють платити дирхамами Об’єднаних Арабських Еміратів, які прив'язані до долара. 

Reliance Industries Ltd і BPCL є одними з індійських нафтопереробників, які використовують дирхами для оплати окремих постачань російської сирої нафти в рамках санкцій Заходу.

Прес-секретар Міністерства закордонних справ і торгівлі Індії не прокоментував це питання.

Зараз росія є найбільшим постачальником сирої нафти в Індію, обігнавши Ірак і Саудівську Аравію. У грудні південноазіатська країна щодня купувала в росії 1,2 млн барелів сирої нафти — у 33 рази більше, ніж роком раніше.

Попри те, що нафта продовжує домінувати у двосторонній торгівлі, імпорт таких товарів, як соняшникова олія й добрива, також підскочив за останні кілька місяців. У результаті імпорт Індії з росії зріс більш ніж на 400% за вісім місяців до листопада порівняно з роком раніше, тоді як експорт упав на 14%, що свідчить про незначний успіх у зусиллях уряду покращити вихідні постачання.

«Наскільки нам відомо, жодної операції в індійських рупіях поки що не було», — сказав Аджай Сахай, генеральний директор і головний виконавчий директор Федерації індійських експортних організацій.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти