У початок

Російським нафтовидобувним компаніям підвищать податки

Провідні російські виробники нафти зіткнуться зі значним підвищенням податків цього року, оскільки уряд намагається компенсувати доходи, втрачені внаслідок західних санкцій, запроваджених після вторгнення росії в Україну в лютому минулого року. Про це повідомляє Upstream Online.

Віце-прем’єр-міністр російського уряду алєксандр новак повідомив представникам найбільших гравців країни, що мита на видобуток і експорт нафти — два найбільші в країні прямі податки на видобуток — буде змінено з 1 квітня по 31 липня цього року, повідомляє московський діловий щоденник «коммерсант».

Законопроєкт, поданий до російського парламенту минулими вихідними, вимагає від уряду припинити розрахунок податків на основі незалежних котирувань ціни на нафтову суміш Urals — основну сиру суміш країни для експорту.

Натомість попередньо встановлена знижка буде вирахувана із середньомісячних спотових котирувань Brent для визначення остаточної ціни, на якій базуватимуться два податки.

Зараз податки розраховують щомісяця, використовуючи усереднені ціни на Urals. Котирування збираються шляхом опитування західних трейдерів і публікуються провідним міжнародним ціновим агентством наприкінці кожного робочого дня.

Але офіційні особи дали зрозуміти, що такі котирування більше не відображають «справжню ринкову ціну» російської нафти після того, як європейське ембарго на імпорт російської нафти 5 грудня призупинило постачання до європейських портів.

Щоб замінити втрачених європейських клієнтів, російські виробники почали надсилати більше сирої нафти марки Urals в Азію, особливо до Індії й Китаю.

Однак морський експорт в Азію займає більше часу, стикаючись із невизначеними витратами на страхування і вищими ризиками через більшу кількість перевантажень із судна на судно через вплив міжнародних санкцій.

Повідомляється, що російські виробники нафти проковтнули двозначні знижки на нафту марки Urals порівняно з базовою ціною на Brent.

З листопада суміш Urals відображає ціну, наявну в балтійських і чорноморських портах росії, але не ціну доставки в Європу, як використовувалося раніше.

Ціни також було скориговано з урахуванням великих змін маршруту російських морських вантажів.

За даними міністерства, податкові платежі від нафтогазового сектору країни скоротилися майже вдвічі, до 426 млрд рублів ($6,1 млрд) у січні 2023 року порівняно з тим же місяцем 2022 року через низьку ціну на нафту Urals і різке падіння експорту російського газу до Європи.

Незважаючи на зниження надходжень від нафти і газу, уряд у січні все ж дозволив державні контракти на суму понад 1,3 трлн рублів ($18,6 млрд) — приблизно в п’ять разів більше, ніж за той самий період торік.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти