У початок

Російська нафта дорожчає зі збільшенням кількості покупців в Азії — Bloomberg

Ціна на російську нафту й паливо зростає для покупців в Азії у міру того, як розширюється пул великих покупців з Китаю й Індії. Про це пише Bloomberg.

Як зазначає агентство, це чинить тиск на дрібні нафтопереробні заводи, які споживають дешеву нафту.

Зі слів трейдерів, за останні тижні зросла пропозиція російської нафти марок Urals й ESPO, а також мазуту. Трейдери зазначають підвищений інтерес з боку китайських державних і великих приватних нафтопереробних заводів, таких як Sinopec, PetroChina Co. та Hengli Petrochemical Co., на додаток до збільшення попиту з боку Індії, призвів до того, що російську сировину почали купувати за вищими цінами.

Пропонована ціна на нафту ESPO, яка зазвичай відвантажується в порту «козьміно» (Приморський край), була приблизно на $6,5–7,0 нижчою, ніж на Brent, враховуючи доставку до Китаю. Флагманська нафта марки Urals, що відвантажується із західних портів, коштувала приблизно на $10 нижче за цей орієнтир. Однак це на $2 більше, ніж минулого місяця,— це один із найсильніших цінових стрибків з того часу, як 5 грудня набула чинності «стеля» цін на морську нафту з росії.

Пул покупців, які бажають імпортувати дешеву нафту від виробника ОПЕК+, зріс, оскільки все більше гравців відклали у бік побоювання щодо західних санкцій, зазначає Bloomberg. За оцінкою Міжнародного енергетичного агентства, у грудні 2022 року експорт нафти й нафтопродуктів з росії в Індію склав 1,6 млн барелів на добу (б/д). При цьому частина російської сировини, яку купують Китай з Індією, переспрямовується в  Європу вже без дисконту.

За даними мінфіну, середня ціна бареля нафти марки Urals у лютому 2023 року становила $49,56 — трохи вище, ніж у січні ($49,48). Ціна бареля Urals за рік упала в 1,7 раза. На тлі цього впали доходи бюджету: мінфін оцінив падіння на рівні 35%, тоді як витрати зросли на 59%.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти