У початок

росія знімає обмеження на експорт дизпального

Уряд рф ухвалив рішення відновити з 1 жовтня паливний демпфер у колишньому обсязі. Зміна коефіцієнта з 0,5 до 1,0 дозволить збільшити розмір компенсації нафтопереробним заводам (НПЗ) за доходи, що випадають при продажі моторного палива на внутрішньому ринку, повідомила прес-служба росуряду.

Запроваджуться загороджувальне мито на куплені для перепродажу нафтопродукти – 50 тис. руб. за тонну. Обмеження на експорт дизельного пального, що доставляється в морські порти трубами, знято. Але за умови, що виробник постачає не менше 50% дизельного пального на внутрішній ринок. Крім того, частку продажу дизелю на біржі збільшено з 9,5% до 12%. Бензину 5-го класу — з 13 до 15%.

«Продаж частини палива на біржі дозволяє незалежним АЗС купувати його за ринковими цінами. Це знижує ризик монопольного ціноутворення. Зміни підвищать обсяг пропозиції на торгах і збільшать частку угод, які укладаються на конкурентних умовах», – йдеться у повідомленні уряду рф.

З вересня паливний демпфер було знижено з 1 до 0,5. Як раніше підраховували росЗМІ, у разі повернення повних виплат за демпфером додаткові витрати бюджету становитимуть близько 150 млрд руб. на місяць. Обмеження було запроваджено після тривалого зростання цін на нафтопродукти в гурті й подальшого підвищення цін у роздріб. Також для стабілізації паливного ринку уряд 21 вересня заборонив експортувати бензин і дизельне пальне.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти