У початок

росія знищила або пошкодила в Україні близько 15 нафтобаз – Герус

росія завданням ракетних ударів по інфраструктурі України знищила або пошкодила близько 15 нафтобаз, повідомив голова Комітету Верховної Ради з питань енергетики та ЖКГ Андрій Герус, передає «Інтерфакс-Україна».

«Близько 15 різних нафтобаз в Україні було знищено або пошкоджено внаслідок російських ракетних ударів, а це означає, що було знищено суттєві запаси пального, а також ускладнено зберігання нафтопродуктів», – сказав Герус на брифінгу в медіацентрі «Україна» в Києві у четвер.

Знищення нафтобаз він назвав одним із чинників створення дефіциту пального в Україні поряд із зупиненням унаслідок обстрілів Кременчуцького нафтопереробного заводу.

Водночас, з його слів, тимчасовий дефіцит пов'язано із переорієнтацією всього ринку на постачання пального з Європи за повної відсутності таких постачань із росії й білорусі, а також блокуванням країною-агресором постачання пального морським шляхом.

«Є певні логістичні труднощі, пов'язані з наявністю бензовозів, цистерн, із логістикою й переміщенням цього транспорту. Триває процес налагодження, ринок переформатовується», – пояснив Герус.

За його прогнозом, уже найближчим часом «ринок налаштується, і постачання з Європи будуть динамічнішими». «Можливо, протягом тижня ще буде напружена ситуація. Але із середини травня очікується покращення, тому що йде ресурс, який уже законтрактований і транспортується в Україну», – зазначив голова енергокомітету.

При цьому він припустив, що для подолання дефіциту пального уряд може вдатися до подальшої лібералізації ринку.

«Уряд уже ухвалив певні рішення з лібералізації для того, щоб працювали ринкові механізми. Можливо, знадобиться певна подальша лібералізація. Аналіз цього питання здійснюють Мінекономіки і профільні відомства», – зазначив Герус.

У зв'язку з цим він закликав автовласників не створювати ажіотаж на ринку, який, на його погляд, також посилив напруженість на ньому останнім часом.

«Кількість пального, яка була три тижні тому й зараз, не змінилася. Змінилася кількість споживачів, які хочуть заправитися. Навіть про запас, вистоюючи в черзі кілька разів. Це нераціональна поведінка, тому що погіршення ситуації не буде, вже незабаром можна буде заправлятися вільно», — висловив переконання голова комітету.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти