У початок

У відповідь на шантаж рф: офіційно відкрили газопровід «Польща–Литва»

На газокомпресорній станції «Яуніунай» у Литві відбулася церемонія відкриття газопроводу «Польща–Литва», на якій були присутні президенти Литви, Польщі й Латвії Гітанас Науседа, Анджей Дуда і Егілс Левітс відповідно, а також єврокомісар з енергетики Кадрі Сімсон. Про це повідомляє УНН із посиланням на BiznesAlert.pl.

Як заявив президент Литви Гітанас Науседа, відкриття інтерконектора «Польща–Литва» забезпечує додаткові з’єднання, завдяки яким можна диверсифікувати постачання.

«Завдяки цьому ми зміцнюємо нашу енергетичну безпеку. Завтра завдяки нашому терміналу газ надходитиме в Польщу. Це найкраща і найсильніша відповідь на дії росії», – зазначив він.

«Сьогодні газопровід «Польща–Литва» є фактом у той час, коли росія зробила чергову спробу газового шантажу. Це готова відповідь. В умовах російського вторгнення в Україну виникає потреба припинити імпорт газу й нафти з рф. Переважна більшість країн Євросоюзу не готова до цього через багаторічну залежність Європи від постачань із рф. Ми чули, що росія мала бути відповідальним і передбачуваним партнером. «газпром» не є компанією вільного ринку. Це економічна і військова рука російського уряду. Завдяки таким інвестиціям ми забезпечуємо собі альтернативу», – сказав президент Республіки Польща Анджей Дуда.

«Сьогодні справді великий день. Насамперед для Польщі й Литви, але також це великий день для Латвії, Естонії і Фінляндії. Сьогодні ми рухаємось уперед і робимо великий крок до повної енергетичної незалежності наших країн. Західна Європа деякий час була дуже наївною щодо торгівлі з росією. Захід давно вважає росію надійним партнером, що, як ми бачимо на цю мить, абсолютно недоречно», – заявив президент Латвії Егілс Левітс.

Як зазначав генеральний директор Оператора ГТС України Сергій Макогон, Україна влітку має отримати доступ до СПГ-терміналів країн Балтії й Польщі.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти