У початок

росія засекретила дані про видобуток нафти

У звіті росстату про ситуацію в промисловості за перший квартал не виявилося даних про видобуток нафти в росії. Про це із посиланням на росЗМІ пише «Бізнес.Цензор».

При цьому росстат оприлюднювавав дані про нафту за січень і лютий 2023 року, як і за грудень 2022 року й увесь минулий рік.

У березні росстат повідомляв, що видобуток нафти з урахуванням конденсату в росії в лютому 2023 року впав на 8,5% порівняно з січнем – до 42,1 млн тонн, водночас середньодобовий видобуток у барелях зріс на 1,3% і склав 11,02 млн барелів.

Також росстат оприлюднив дані про падіння видобутку газу в росії у березні до 49,8 млрд куб. м, що на 15,3% менше, ніж у березні 2022 року, але на 6,4% більше, ніж у лютому 2023 року.

Загалом за перший квартал у росії видобуто 149 млрд кубометрів газу, що на 14,1% менше, ніж за аналогічний період 2022 року.

Як повідомлялося, раніше росія обіцяла добровільно зменшити видобуток нафти у березні на 500 тис. барелів на добу (б/д). Таким чином російська влада вирішила відреагувати на встановлення обмеження максимальної ціни на нафту з рф країнами «Великої сімки» та їхніми партнерами, що призвело до збільшення дисконту на сировину з росії.

Нагадаємо, з 5 лютого набуло чинності встановлене країнами «Великої сімки» обмеження цін на російські нафтопродукти, зокрема дизельне пальне й мазут. З 5 грудня вони запровадили обмеження ціни на нафту, що постачається морським транспортом з росії, на рівні $60 за барель.

Після цього почав зростати дисконт на російську нафту на світових ринках. За даними російського мінфіну, середня ціна основної російської експортної марки нафти Urals у січні 2023 року склала $49,48 за барель, що в 1,7 раза нижче, ніж у січні 2022 року ($85,64 за барель). У лютому ціна на барель Urals склала $49,56 за барель. 

Бюджет росії зверстано, виходячи з прогнозу ціни на нафту Urals у $70,1 за барель. Востаннє фактична ціна російської нафти знаходилася трохи вище за цю планку в період з 15 жовтня по 14 листопада 2022 року ($71,1 за барель).

Водночас через падіння доходів від експорту нафти й газу і зростання видатків на розв’язану росією повномасштабну війну в Україні кремль екстрено шукає додаткові джерела наповнення бюджету.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти