У початок

Росія заблокувала експорт нафти з Казахстану в Європу

Міненерго рф на тлі санкцій Заходу і зростання цін на нафту повідомило про несподівану критичну аварію на морському терміналі Каспійського трубопровідного консорціуму у Новоросійську, який забезпечує постачання на експорт нафти із Казахстану, передусім у країни ЄС, які відмовляються купувати російську нафту.

За даними російської влади, пошкодження причальних пристроїв на терміналі нібито внаслідок шторму може знизити постачання на світовий ринок одразу на 1 млн барелів на добу. Для порівняння, увесь російський експорт нафти становить близько 8 млн барелів на добу, повідомляє «Бізнес.Цензор» з посиланням на «Комерсант».

Керівництво підконтрольного рф Каспійського трубопровідного консорціуму (КТК) стверджує, що ремонт обладнання триватиме до двох місяців, у цьому разі відвантаження нафти на експорт у Європу може взагалі зупинитися. У середу керівництво КТК в ефірі російского телебачення уточнило, що експорт зупиниться вже завтра.

Як відзначає видання, заява про аварію відбулася в той момент, коли через санкції і небажання західних покупців брати російську нафту дисконт на Urals щодо нафти сорту Brent досяг рекордних $32,6 за барель.

Суміш КТК, що складається переважно з казахстанських сортів, була для ринку можливою альтернативою Urals, проте тепер доступ до неї вкрай обмежено. Ймовірно, це має призвести до зростання інтересу до покупки Urals.

КТК протяжністю 1,5 тис. км і потужністю 67 млн ​​тонн нафти на рік — основний маршрут транспортування нафти з Казахстану, на який припадає понад 80% експорту на західні ринки. Нафта з труби відвантажується на танкери через морський термінал біля Новоросійська, оснащений трьома виносними причальними пристроями.

Акціонери консорціуму — Росія (31%), Казахстан (20,75%), а також компанії Chevron (15%), «Лукойл» (12,5%), Exxon (7,5%), Rosneft-Shell Caspian Ventures Limited (7,5%) і низка міноритаріїв.

Зазначимо, що Казахстан утримується від підтримки російського воєнного вторгнення в Україну, хоч останнім часом російська влада все активніше схиляє найближчих партнерів до публічного схвалення війни в Україні або участі в ній, як це відбувається у випадку з білоруссю.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти