У початок

росія веде перемовини з ОПЕК+ про продовження скорочення експорту нафти

росія обговорює зі своїми партнерами по ОПЕК+ можливість продовження скорочення експорту нафти до жовтня, але рішення поки не прийнято, повідомляє Bloomberg із посиланням на віце-прем'єр-міністра рф алєксандра новака.

Заява високопоставленого енергетичного чиновника країни й головного учасника перемовин з Організацією країн-експортерів нафти прозвучала в той час, коли глобальні ринки сирої нафти загострюються, але літнє зростання цін зупинилося через зростаючу стурбованість економічним зростанням Китаю.

Очікується, що Саудівська Аравія, де-факто лідер ОПЕК і близький союзник росії на нафтовому ринку, продовжить свої власні добровільні скорочення видобутку нафти ще на місяць, зі слів трейдерів і аналітиків, опитаних Bloomberg.

росія зобов'язується виконати свою попередню обіцянку скоротити експорт у вересні на 300 тис. барелів на день (б/д) порівняно із середнім рівнем у травні-червні, сказав новак, уперше назвавши базову лінію для скорочень. Раніше країна пообіцяла скоротити експорт сирої нафти на 500 тис. б/д у серпні.

Хоча новак не надав базову цифру, галузеві дані, отримані Bloomberg, показують, що країна експортувала в середньому 4,86 млн б/д із травня по червень морем і трубопроводами. У липні постачання сирої нафти на зовнішні ринки становили в середньому близько 4,28 млн б/д, що приблизно на 574 тис. б/д нижче від базового рівня.

Основну частину цих барелів було переспрямовано на внутрішній ринок, оскільки минулого місяця російські нафтопереробні заводи (НПЗ) завершили сезонний ремонт і збільшили переробку нафти. Відповідно до розрахунків Bloomberg на основі галузевих даних, національні виробники збільшили постачання сирої нафти на НПЗ приблизно на 303 тис. б/д порівняно із середнім показником з травня по червень, до 5,66 млн б/д у липні. Дані про експорт і НПЗ вказують на те, що виробництво сирої нафти в росії в липні було нижчим, ніж у середньому з травня по червень.

Зі слів новака, росія виконала своє зобов'язання з обмеження видобутку нафти в серпні. Країна пообіцяла скоротити видобуток на 500 тис. б/д і зберегти його на цьому рівні до 2024 року.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти