У початок

росія скоротить видобуток нафти у ІІ кварталі, щоб наздогнати інші країни ОПЕК+

росія вирішила зосередитися на скороченні видобутку нафти, а не на експорті в ІІ кварталі, щоб рівномірно розподілити скорочення видобутку з іншими країнами-членами ОПЕК+, заявив 29 березня віце-прем'єр-міністр алєксандр новак. Про це повідомляє Reuters.

Раніше в цьому місяці росія заявила, що скоротить видобуток і експорт нафти додатково на 471 тис. барелів на день (б/д) у ІІ кварталі в координації з деякими країнами-учасницями ОПЕК+.

новак також повідомив журналістам, що російські нафтові компанії скоротять видобуток пропорційно своїй частці в загальному видобутку нафти в країні.

росія планує поступово пом'якшувати скорочення експорту: у квітні вона скоротить видобуток додатково на 350 тис. б/д, а експорт – на 121 тис. б/д. У травні додаткове скорочення видобутку становитиме 400 тис. б/д, а експорт – на 71 тис. б/д. У червні всі додаткові скорочення будуть від видобутку нафти.

Другий за величиною світовий експортер нафти скоротив експорт сирої нафти й палива на 500 тис. б/д у І кварталі на додаток до своєї попередньої обіцянки скоротити видобуток разом з іншими членами групи ОПЕК+.

Рух росії щодо скорочення видобутку нафти, а не експорту, був несподіваним кроком.

JP Morgan, який на початку цього місяця назвав це дивовижною зміною стратегії, заявив, що якщо росія виконає обіцяні скорочення, виробництво сирої нафти в країні скоротиться до 9 млн б/д до червня, відповідаючи видобутку Саудівської Аравії.

Зараз росія видобуває близько 9,5 млн барелів сирої нафти на добу.

«Цей захід (поглиблення скорочення видобутку) вжито для того, щоб усі країни внесли однакові внески (до скорочення видобутку в рамках угоди ОПЕК+)», — сказав новак.

«Як ви пам'ятаєте, ми не скорочували (виробництво) на той обсяг, на той відсоток, на який скорочували інші країни. У нас було скорочення експорту. Настав момент, коли ми замість експорту скорочуємо виробництво», — додав він.

Джерела в галузі повідомили Reuters, що російський уряд наказав компаніям скоротити видобуток нафти в ІІ кварталі, щоб забезпечити досягнення цільового обсягу видобутку в 9 млн б/д до кінця червня відповідно до своїх зобов’язань перед ОПЕК+.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти