У початок

росія обмірковує скорочення субсидій нафтовим компаніям

російський уряд розглядає можливість скорочення субсидій нафтопереробним заводам країни, оскільки він шукає способи обмежити витрати на тлі витратної війни в Україні, пише Bloomberg.

Торік російська держава витратила 2,17 трлн рублів ($26,6 млрд) на компенсацію нафтопереробникам різниці між базовою ціною на вітчизняне паливо і його теоретичною вартістю при експорті до Європи, згідно з даними міністерства фінансів рф. У першому кварталі 2023 року компанії отримали понад 253 млрд рублів, свідчать дані.

Зараз, коли другий рік повномасштабної війни в Україні обтяжує російський бюджет, уряд у москві прагне підвищити базову ціну на бензин і дизельне паливо у формулах субсидії на цілих 50%, повідомили два джерела, знайомих із цим питанням, на умовах анонімності. Це зменшить майбутні субсидії або навіть призведе до ситуації, коли нафтопереробники повинні будуть платити до бюджету, якщо ціна базового палива перевищуватиме вартість європейського експорту.

Зі слів одного з джерел, остаточного рішення щодо розміру підвищення чи зміни формули взагалі немає. Якщо цю пропозицію впровадять, це з’їсть прибутки російських нафтових компаній, оскільки уряд заявив, що прагне утримати зростання внутрішніх цін на паливо в межах інфляції, тому витрати не можна було б негайно перекласти на споживачів.

Державні фінанси росії різко погіршилися після того, як кремль почав повномасштабну війну в Україні. Витрати на оборону разом із пов’язаною категорією національної безпеки тепер займають друге місце після соціальних програм уряду за часткою бюджету.

Національна нафтова й газова промисловість є ключовим джерелом податкових надходжень для кремля, однак обмеження цін на Заході та імпортні обмеження негативно впливають на надходження. Згідно з даними мінфіну рф, у березні надходження галузі до бюджету скоротилися більш ніж на 40% порівняно з роком раніше, до 688,2 млрд рублів.

Уряд вигадав інші рішення для поповнення держскарбниці, включаючи одноразовий податок на надприбуток підприємств і так звані exit fees для іноземних компаній, які планують вийти з російського ринку.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти